Άγιε μου Βασίλη,θα ΄θελα…

Καλή Χρονιά! Πείτε το πολλές φορές για να το πιστέψετε,κλείστε τ΄αυτιά σας έστω για μία μέρα,αυτή τη πρώτη μέρα του χρόνου,σ΄ όλες τις άσχημες έως καταστροφικές προβλέψεις .Και που ξέρετε. Μπορεί όλη η θετική ενέργεια που θα παραχθεί ν΄ αλλάξει τη μίζερη καθημερινότητα στην οποία μας έχουν καταδικάσει.Το χειρότερο είναι ότι δεν μας έχουν ανακοινώσει ,ούτε καν τη διάρκεια της ποινής.

Στο χώρο της Άμυνας,δεν είναι ώρα και ημέρα,για σχόλια και αναλύσεις. Ας πούμε ότι το 2011,θα είναι σίγουρα μία ενδιαφέρουσα χρονιά. Καλή ή κακή θα το δούμε,αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα σ΄ όλα τα επίπεδα.Ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εθνικά θέματα αλλά όσο κι ακούγεται παράδοξο και εξοπλισμοί, θα μας απασχολήσουν τους επόμενους 12 μήνες. Κι εσάς που έχετε άμεση ή έμμεση σχέση με το χώρο της Άμυνας,αλλά και αυτούς που θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το δικό σας μέλλον.

Τι θα ζήταγαν …από τον Αη Βασίλη οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες των ΕΔ; Μπορούμε να υποθέσουμε.

Ευάγγελος Βενιζέλος-ΥΕΘΑ: Ο Ε.Βενιζέλος είναι βέβαιο ότι θα επιθυμούσε ένα δώρο από τον Αη Βασίλη. Μια μηχανή του χρόνου! Να γυρίσει πίσω στις εκλογές του 2007 και να διορθώσει όσα λάθη πιστεύει ότι τον οδήγησαν αντί για το Μέγαρο Μαξίμου,στο Χολαργό. Ο ίδιος δεν παραδέχεται ότι έφταιξε η βιασύνη του να ανακοινώσει την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ούτε το…φραπέ του Ρέλου θεωρεί ότι έπαιξε κάποιο ρόλο πέρα από τις στιγμιαίες εντυπώσεις που δημιούργησε. Αλλού εντοπίζει τις αιτίες της ήττας του.
Κι επειδή χρονομηχανή δεν φέρνει ούτε ο Αη Βασίλης,ο υπουργός Άμυνας θα ήθελε σαν δώρο μια δεύτερη ευκαιρία. Μπορεί στους 14 μήνες της θητείας του στη κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου να έχει αποδειχτεί εξαιρετικά νομιμόφρων ,ωστόσο κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι αν οι εξελίξεις το επιτρέψουν δεν θα βγει μπροστά για να διεκδικήσει αυτό που έχασε το 2007. Και οι εξελίξεις θα είναι πολλές και απρόβλεπτες.
Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, δεν τον «χαλάει»,αλλα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει γοητευτεί κιόλας. Δεν μπορεί να βρει κατάλληλη «χημεία» με τους στρατιωτικούς. Εκτός των άλλων έχει καταλάβει ότι το υπουργείο Άμυνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδειχτεί ναρκοπέδιο για τη πολιτική καριέρα οποιουδήποτε. Η υπόθεση της συμφωνίας για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια,του το υπενθύμισε.

Πάνος Μπεγλίτης-ΑΝΥΕΘΑ: Ο Κορίνθιος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είχε παρουσιαστεί ως το «μάτι και το αυτί» του Μαξίμου,δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η υποδειγματική συπεριφορά του Ε.Βενιζέλου σε κομματικό επίπεδο δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους…αποστολές. Η σχέση του Μπεγλίτη με το Βενιζέλο δεν έχει παρουσιάσει πρόβλημα,παρά τις γκρίνιες και τις μικρο-αψιμαχίες που γίνονται μεταξύ των δύο υπουργικών επιτελείων και έχουν να κάνουν κυρίως με τις χαμηλές ταχύτητες υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο τομέα της Άμυνας.
Ο Π.Μπεγλίτης έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να επινοήσει ένα σχέδιο με το οποίο θα σωθούν από το λουκέτο οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.Είναι πιθανό ότι ακόμη και ο Αη Βασίλης θα σήκωνε τα χέρια ψηλά και θα έφερνε στον ΑΝΥΕΘΑ…ένα ελαφάκι.
Αν έπρεπε να ζητήσει οπωσδήποτε κάτι ο κ.Μπεγλίτης αυτό θα ήταν ένας,δύο,τρεις,όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές που θα ήθελαν να ρισκάρουν εμπλεκόμενοι με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Γιάννης Γιάγκος-Α/ΓΕΕΘΑ: Ο πτέραρχος Γιάγκος δεν θα έλεγε όχι στην επιμήκυνση της θητείας του για ένα ακόμη χρόνο στη κορυφαία θέση της στρατιωτικής ηγεσίας. Η συγκυρία φαίνεται ότι τον εξυπηρετεί. Ο πιθανότερος υποψήφιος διάδοχός του, ο Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος,φέρεται να έχει διχάσει Βενιζέλο και Μπεγλίτη. Κι αυτός ο διχασμός  μπορεί να οδηγήσει στην συμβιβαστική απόφαση «να μην αλλάξουμε τίποτα»,που φυσικά ικανοποιεί το αίτημα του σημερινού Α/ΓΕΕΘΑ,για παραμονή στη θέση του για ένα ακόμη χρόνο.

Φραγκούλης Φράγκος-Α/ΓΕΣ
: Ένα γαλόνι ακόμη ζητάει ο Α/ΓΕΣ Φ.Φράγκος. Τι …ψυχή έχει ένα γαλόνι; Όταν πρόκειται γι΄ αυτό που σε κάνει Α/ΓΕΕΘΑ τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Εδώ και πολύ καιρό ο Α/ΓΕΣ, παρουσιάζεται ως μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί το πτέραρχο Γιάγκο στην αρχηγία του ΓΕΕΘΑ. Τίποτα όμως δεν είναι εξασφαλισμένο και είναι βέβαιο ότι ο Α/ΓΕΣ, έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και ορκσμένους εχθρούς οι οποίοι επιθυμούν την αποστρατεία του κι όχι την προαγωγή του. Ο κ.Φράγκος φέρεται να έχει πολύ καλή σχέση με το περιβάλλον Βενιζέλου,δεν συμβαινει το ίδιο με το περιβάλλον Μπεγλίτη με το οποιο αρκετές φορές έχει αντιπαρατεθεί προσπαθώντας να μειώσει τις απαιτήσεις για όλο και μεγαλύτερες περικοπές στο στράτευμα.
Ο Α/ΓΕΣ δεν επιθυμεί το κλείσιμο μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών όπως η Στρατιά στη Λάρισα .

Βασίλης Κλόκοζας-Α/ΓΕΑ: Κάτι να …πετάει στο Αιγαίο,ζητά εναγωνίως εδώ και πολύ καιρό ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Β.Κλόκοζας,ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον δεν δείχνει να ασχολείται με τις αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας. Δεν θα προλάβαινε να ασχοληθεί ακόμη κι αν ήθελε,αφού τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στη καθημερινή λειτουργία της ΠΑ,είναι πολλά και σημαντικά. Πρώτα απ΄ όλα οι χαμηλές διαθεσιμότητες αεροσκαφών οι οποίες οφείλονται στις τεράστιες ελλείψεις ανταλλακτικών. Οι τερατώδεις σε ποσότητες αγορές στις οποίες προχωρά η Τουρκία δεν μπορούν παρά να ανησυχούν την ηγεσία της ΠΑ, η οποία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για το κίνδυνο κατάρρευσης της όποιας ισορροπίας υπάρχει ακόμη στο Αιγαίο. Μπορεί να λένε ότι η πολιτική ηγεσία έχει καταλάβει το πρόβλημα,το θέμα όμως είναι ότι τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για την επιλογή του νέου μαχητικού αεροσκάφους της ελληνικής ΠΑ.

Δημήτρης Ελευσινιώτης-Α/ΓΕΝ: Σε αντίθεση με τον Α/ΓΕΑ, ο Α/ΓΕΝ Δ.Ελευσινιώτης θα πάρει δώρο με το ζόρι ,χωρίς να το έχει ζητήσει.Ο Νικολά Σαρκοζί πιέζει αφόρητα τη κυβέρνηση για να κλείσει το θέμα των έξι φρεγατών τύπου Fremm.Οι ελληνογαλλικές συναντήσεις είναι κάτι παραπάνω από συχνές και οι ναύαρχοι ήδη προβληματίζονται με τι κόσμο θα επανδρώσουν τις τεράστιες φρεγάτες.
Οι κακεντρεχείς,υποστηρίζουν ότι ο ναύαρχος πήρε το δώρο του όταν επελέγη για Α/ΓΕΝ. Ωστόσο θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι υπάρχει ένα ,μικρό είναι αλήθεια,ποσοστό ανθρώπων στο υπουργείο Άμυνας που υποστηρίζουν ότι ο Δ.Ελευσινιώτης ,ενδέχεται να είναι ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ. Τότε θα έχει χτυπήσει τζακ-ποτ ο ναύαρχος.