Η Τουρκία ζητά τον από κοινού έλεγχο με Ρωσία και Ιράν των εδαφών της Συρίας

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε τον συντονισμό της Άγκυρας, της Μόσχας και της Τεχεράνης, στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν προέκρινε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας τον συντονισμό των τριών χωρών, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες εν μέσω της διαδικασίας απόσυρσης των στρατευμάτων από τη Συρία. Θέλουμε να συντονίσουμε αυτή τη διαδικασία από κοινού με τη Ρωσία και το Ιράν» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τα πυρά του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, με αφορμή άρθρο του Ερντογάν στους «The New York Times».

Ο τελευταίος ανταπέδωσε στα αμερικανικά πυρά, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει στο ζήτημα των Κούρδων μαχητών του YPG, καθώς «ουδέποτε πολέμησαν εναντίον του ISIS».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόλτον προσφάτως ζήτησε εγγυήσεις από την Άγκυρα για την ασφάλεια των Κούρδων της βόρειας Συρίας.

Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Τραμπ διακήρυξε την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και προανήγγειλε την επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η αποχώρηση από τη Συρία θα πρέπει να υλοποιηθεί με «ομαλό» τρόπο, προκειμένου να μην διαταραχθεί το μέτωπο εναντίου του ISIS.

Με πληροφορίες από RT.com και Sputnik