ΗΠΑ: Στρατηγός απειλεί την Κίνα – «Ο Στρατός μας έχει εμπειρία στην κατάληψη νησιών»

 Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους στην αντιπαράθεση τους με την Κίνα που έχει οξυνθεί σημαντικά της τελευταίες μέρες, με δηλώσεις του διευθυντή του Αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγου Κέννεθ ΜακΚένζι, ο οποίος με μια προκλητική δήλωση του είπε ότι ο αμερικανικό στρατός έχει μεγάλη εμπειρία στο να καταλαμβάνει μικρά νησιά στον Ειρηνικό.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέβασε τους τόνους στην αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με αφορμή τη στρατιωτικοποίηση των νησιών στη θάλασσα της Νότιας Κίνας από την Κίνα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την ικανότητα των ΗΠΑ να «αντιμετωπίσουν» τα τεχνητά νησιά που κατασκευάζει και οχυρώνει η Κίνα στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο διευθυντής του Αμερικανικού ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κέννεθ ΜακΚένζι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα σας πω μόνο ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει μεγάλη εμπειρία στην κατάληψη μικρών νησιών στον Δυτικό Ειρηνικό. «

Τα σχόλιά του γίνονται εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στην αμφισβιτούμενη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τον αριθμό των επιχειρήσεων Ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας (Freedom of Navigation Ops) ως απάντηση στη συνεχιζόμενη κατασκευή και στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών.

Το αμερικανικό ναυτικό έστειλε δύο πολεμικά πλοία εντός 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των αμφισβητούμενων Νησιών Paracel την περασμένη εβδομάδα

Την Τετάρτη, ο Ναύαρχος Harris, ο απερχόμενος επικεφαλής της αμερικανικής δύναμης στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσε ότι η Κίνα είναι η «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση» για τις ΗΠΑ στην περιοχή».
Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός είναι «πανέτοιμος»

Ως ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς του Πενταγώνου, τα λόγια του ΜακΚένζι έχουν ιδιαίτερο βάρος.

Είναι ένας από τους κορυφαίους συμβούλους και συνεργάτες του Αμερικανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Τζόσεφ Ντάνφορντ και έχει συχνότατες συναντήσεις τόσο με τον Ντάνφορντ, όσο και με τον αμερικανικό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάττις.

Την Πέμπτη, ο ΜακΚένζι κατέστησε σαφές ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «προετοιμασμένος» να εγγυηθεί την «προστασία των αμερικανικών και συμμαχικών συμφερόντων στην περιοχή».

Ο ΜακΚένζι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη εμπειρία «στο να καταλαμβάνουν μικρά νησιά που είναι απομονωμένα», κάνοντας αναφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τακτικά δραστηριότητες ελευθέρας ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα κινεζικό πλοίο λειτούργησε σε αντιπαραγωγικό τρόπο κοντά στα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ο αντιστράτηγος ΜακΚένζι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω, αναφέροντας ότι θα συνεχίσουν να διεξάγουν επιχειρήσεις ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, όπως επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Πηγή CNN