Η απάντηση Ρήγα σε Καμμένο: Δεν θα είναι ωφέλιμο να κλωτήσει την καρδάρα

«Να μην κλωτήσει την καρδάρα» ήταν το μήνυμα – απάντηση του Παναγιώτη Ρήγα, στον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο πρώην ΥΕΘΑ μετά το πολιτικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, στην προμετωπίδα των οποίων βρέθηκαν και οι καταγγελίες για κομματικές παρεμβάσεις από το γραφείο του ΑΝΥΕΘΑ στις φετινές κρίσεις. 

Ο κ. Ρήγας τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι δεν τιμά ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε και το παραχθέν έργο, μια στάση αυτοαναίρεσης των όσων από κοινού πετύχαμε. Δεν θα είναι καθόλου παραγωγικό και ωφέλιμο να κλωτσήσει την καρδάρα.» και πρόσθεσε:  »Τα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί συνιστούν τα μέσα για την επίτευξη στόχων στην υπηρεσία της κοινωνίας και της πατρίδας.»

Υπογράμμισε μάλιστα: «Η όποια, υποκειμενική ή αντικειμενική δυσαρέσκεια ή πικρία μπορεί να υπάρχει δεν πρέπει να θολώσει τη βασική εικόνα, που είναι η δυναμική που κατακτήσαμε και η οποία οδηγεί τη χώρα μας μπροστά. Δεν βοηθάει κανένα η επιστροφή στο παρελθόν και ο διχασμός. Άλλωστε αυτά τα αφήσαμε πίσω φτιάχνοντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η συνεργασία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτικό πείραμα, από το οποίο βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον.»

Ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, αφού χαρακτήρισε παραγωγική τη συμβολή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω της οποίας ενισχύθηκε η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σχολίασε με νόημα: «Από εκεί και πέρα, η αποχώρησή του από την κυβέρνηση αποτελεί επιλογή του κ. Καμμένου, η οποία προφανώς και είναι σεβαστή, όπως επιλογή του είναι και το πως αξιολογεί ο ίδιος εκ των υστέρων τη συνεργασία μας.»

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν η «σκληρή γλώσσα» που χρησιμοποιεί ο νέος ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, συνάδει με το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Ο κ. Αποστολάκης έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και η παρουσία του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι εγγύηση για τη διαχείριση και τη διασφάλιση της άμυνας της χώρας μας με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Δεν τίθεται ζήτημα χρήσης «σκληρής» ή «μαλακής» γλώσσας έναντι της Τουρκίας. Δεν ακολουθούμε την επιθετική ρητορεία της Τουρκίας, ούτε βέβαια πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης. Κόκκινη γραμμή μας είναι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και η εθνική κυριαρχία μας. Επιζητούμε την ειρηνική συνύπαρξη με αμοιβαίο σεβασμό. Είναι σε όφελος και των δύο χωρών και των λαών τους.»

Πρόσθεσε μάλιστα: Πρέπει και η τουρκική πλευρά να κατανοήσει ότι σε τίποτα δεν έχει να ωφεληθεί από μια ενδεχόμενη ένταση και από τη δημιουργία ζωνών αστάθειας. Εξάλλου δεν έχει κερδίσει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια με ανιστόρητες και πέραν των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου διεκδικήσεις. Αντίθετα, και τα δύο μέρη έχουν να κερδίσουν από την εδραίωση μιας κανονικότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και από τη διεύρυνση της οικονομικής μας συνεργασίας. Αυτό ζητούν οι λαοί μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το υπηρετήσουμε.