Η «δημιουργική ασάφεια» για τους μισθούς το στοίχημα Καμμένου και η πιθανή ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η “δημουργική ασάφεια” στην διαπραγάτευση για το χρέος πιθανόν και να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Θα φανεί σύντομα αυτό. Η “δημιουργική ασάφεια” στο θέμα της αποκατάστασης των μισθών στις ΕΔ και στα Σώματα Ασφαλείας όμως δεν υπάρχει περίπτωση να “περάσει”. Τα στελέχη και το προσωπικό έκαναν πάρα πολύ υπομονή ειδικά τα τα τελευταία δυόμιση χρόνια αναμένοντας μια αλλαγή πολιτικής με ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους. Και δεν την βλέπουν.

Χωρίς καμία αντίρρηση άπαντες θα πρέπει να περιμένουμε την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έχει πράγματι την πρόθεση να διορθώσει όσα καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια. Όμως από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην κυβέρνηση για το θέμα των μισθών. Όσα και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Από την μία έχουμε τον ΥΕΘΑ και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Θέλει να κερδίσει το στοίχημα και ως ΥΕΘΑ και ως πρόεδρος ενός κόμματος που φιλοδοξεί να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από το κενό που αφήνει στον χώρο της Δεξιάς η ραγδαία πτώση της ΝΔ. Η οποία εκεί στην Συγγρού δεν ξέρουμε αν έχουν καταλάβει ότι σ΄ ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται και στον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Η τελευταία τοποθέτηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου λοιπόν για το θέμα των αποδοχών είναι αυτή που εξέφρασε χθες Κυριακή σε συνέντευξή του στην Real News. Απαντώντας στην ερώτηση “πότε θα επιστραφούν στους ένστολους μισθοί κιαι αναδρομικά με βάση την απόφαση του ΣτΕ” ο ΥΕΘΑ απάντησε:

“Άμεσα. Αν το υπουργείο Οικονομικών υπογράψει την απόφαση που έχουμε στείλει, θα τα πληρώσουμε από αυτόν τον μήνα. Εμείς από την Παρασκευή έχουμε στείλει στο υπουργείο Οικονομικών και το λογαριασμό του ορίου απ΄ όπου θα πάρουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε πρώτα την αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Δεν έχουμε εξασφαλίσει τα αναδρομικά για να δώσουμε όλα αυτά τα χρήματα μαζί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν όλα αυτά τα χρήματα. Θα γίνει πρώτα η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων και εν συνεχεία, όταν μπορέσουμε, με κάποιες δόσεις, θα δούμε το θέμα των αναδρομικών….”

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή στην συζήτηση της προσφυγής των στρατιωτικών για το υπόλοιπο 50% που τους οφείλει η Πολιτεία , οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν το έγγραφο που το Onalert.gr ειχε δημοσιεύσει και στο οποίο με απλά λόγια έλεγαν ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν να λαμβάνουν τίποτα!

Ποια από τις δύο “κυβερνητικές γραμμές” ισχύει;

Μετά από την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το τι σκοπεύει να κάνει. Εφόσον βέβαια δεν εχουμε “χρεοκοπήσει” όπως πολλοί …παρακαλάνε .

Το θέμα της αποκατάστασης των αποδοχών των στρατιωτικών λογικά αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας και πολιτικής επιβίωησης όπως προαναφέραμε για τον Πάνο Καμμένο. Στις πολλές αναλύσεις που έχουν κατά καιρούς γίνει από διάφορα ΜΜΕ και οι οποίες σχεδόν …εύχονται να υπάρξει διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άρα θέμα για την στήριξη της κυβέρνησης αναφέρονται μια σειρά θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρήξη. Σε καμία απ΄ αυτές δεν αναφέρεται το θέμα των στρατιωτικών . Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως και να ‘χει σύντομα θα το μάθουμε.

Διαβάστε ακόμη:

«Πραξικόπημα» από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών: «Ότι πήρατε…πήρατε» λέει στους στρατιωτικούς!



Μισθοί στρατιωτικών: Ο χρόνος της κυβέρνησης «τελειώνει» και τα «τεχνάσματα» δεν αρκούν