Η κηδεία του Π. Ζακολίκου, η »Κόκκινη Προβιά» και το ξήλωμά της, το 1984

Την υπόθεση της ελληνικής Gladio, της »Κόκκινης Προβιάς» και του ξηλώματός της το 1984 θύμισε ο συνάδελφος Λουκάς Δημάκας,στην ομιλία του κατά την κηδεία του Παυσανία Ζακολίκου, τ, υφυπουργού Άμυνας την περίοδο 1982-1985.

Η αναφορά στο μυστικό δίκτυο που είχε στηθεί με συμφωνία μεταξυ της CIA και της ελληνικής κυβέρνησης το 1954, για να δράση σε περίπτωση κομμουνιστικης επικράτησης κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, έγινε από τον συνάδελφο ,περιγράφοντας το κλίμα της εποχής και καθως η τότε ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας- που χειρίστηκε με χειρουργικές κινήσεις το θέμα – συγκροτούσαν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αντώνης Δροσογιάννης και Παυσανίας Ζακολίκος, αν υπουργός και υφυπουργός αντίστοιχα και ο Νίκος Κουρής, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Να σημειωθεί οτι το περιστατικό του ξηλώματος του δικτύου με τις 1.000 κρύπτες όπλων, αποκαλύφθηκε δημοσιογραφικά πολλά χρόνια αργότερα, το 1990 από τον Λουκα Δημάκα, με ρεπορτάζ του στα ΝΕΑ.

Η κηδεία του τ. αναπληρωτή υπουργού και τ. Αντιπρόεδρου της Βουλής Π Ζακολικου έγινε την Τρίτη με τιμές εν ενεργεία Υπουργού, δημοσία δαπάνη ενώ άγημα απέδωσε τιμές. Η εξόδιος ακολουθία εγινε στο Α Νεκροταφείο Αθηνών παρουσια πολλών πολιτικών και πλήθος κόσμου.

Μεταξύ άλλων πολιτικών τον αποχαιρέτησαν ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ Απόστολος Κακλαμάνης, ο τ. Προεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Λιβάνης,ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Β. Κεγκέρογλου, οι βουλευτές κκ Γρηγοράκος και Κωνσταντόπουλος, η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, η τ. Διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη, η τ. υποδιοικήτρια της Αγροτικής Τραπεζας Ντινα Λάζαρη, οι τ. βουλευτές Κίμων Κουλούρης, Παντελής Οικονόμου, Μ. Κατρίνης , Λ. Λωτίδης, Κ.Πυλαρινός, Τ. Ρήγας, Γ. Γιαννακόπουλος, Κ. Τσιγαρίδας και Κ. Παπαλέξης, οι τ. Γενικοί Γραμματείς κκ Νίκος Αθανασάκης και Αγγ. Ζησιμόπουλος, , ο διευθυντής του Γραφείου της Φ. Γεννηματά κ Φώτης Αποστολόπουλος κ.α . Στεφάνι έστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής κ Ν. Βουτσης.

Η ομιλία του συναδέλφου Λουκά Δημάκα με πολλά χρόνια εμπειρια στο πολιτικό και αμυντικο/διπλωματικό ρεπορτάζ :
«Είχα γνωρίσει τον Παυσανία Ζακολίκο με το που ξεκίνησε την κυβερνητική του θητεία – έκτοτε για πολλά χρόνια παρακολουθούσα το έργο του και την εν γένει πολιτική του δράση, σε υπουργεία και κοινοβουλευτικά πόστα.

Καθοριστική πιστεύω ωστόσο ήταν η 3ετης θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (1982-1985), ως υφυπουργός της πρώτης, ουσιαστικά, κυβέρνησης της Αλλαγής, στο υπουργείο όπου τον πρώτο λόγο είχε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Τα πράγματα στο υπουργείο αυτό δεν ήταν εύκολα- ιδιαίτερα εκείνα τα χρόνια: Αν κάπου μπορεί κανείς να πει ότι αναμετρήθηκε η συντήρηση με την πρόοδο σε θεσμικό και διαχειριστικό επίπεδο- ήταν εκεί, και ας μην φαινόταν συχνά.

Δυο παραδείγματα που δείχνουν το κλίμα:

– Τον Φεβρουάριο του 1983 η κυβέρνηση φέρεται να ειδοποιείται από την CIA, για πληροφορίες περί απόπειρας φιλοβασιλικού πραξικοπήματος.Για την αποτροπή του το μεσημέρι της Κυριακής 27ης Φεβρουαρίου 1983, οι κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού ειδοποιημένες από την κυβέρνηση βγήκαν στους δρόμους, ενώ διατάσσεται και άσκηση ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων. Υπουργοί έμειναν μέσα στο Πεντάγωνο, κάποια στρατόπεδα κυκλώθηκαν διακριτικά από τη Χωροφυλακή, – ο υφυπουργός Άμυνας Παυσανίας Ζακολίκος στάλθηκε νυχτιάτικα στη Θεσσαλονίκη για παρουσία και «επιθεώρηση» των στρατιωτικών μονάδων της Β. Ελλάδας.

– Το άλλο παράδειγμα είναι η εξάρθρωση, το 1984, ενός μυστικού στρατού μέσα στο ίδιο το στράτευμα και ειδικά τα ΛΟΚ. Ήταν η λεγόμενη »κόκκινη προβιά»- μια μυστική οργάνωση ουσιαστικά ξένης υπηρεσίας (της CIA) που είχε ιδρυθεί με μυστικά πρωτόκολλα το 1954, είχε περί τις 1.000 κρύπτες με όπλα και χρήματα και κρυφή στελέχωση σε όλη την Ελλάδα, και η οποία είχε σκοπό να αποτρέψει με ένοπλη δράση, πιθανή αριστερή-κομμουνιστική επικράτηση στην χώρα.Χειριστές της υπόθεσης Α. Παπανδρέου, Α. Δροσογιάννης, Π.Ζακολικος, Ν.Κουρής- σήμερα ο κύκλος έκλεισε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι αρμοδιότητας του Ανάπαυσαν Ζακολίκου ήταν να »ελληνοποιήσει» όσο γινόταν παραπάνω τις προμήθειες αλλά και να στήσει στα πόδια τους , με απόκτηση πραγματικής παραγωγικής βάσης, τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες.. Βιομηχανίες που υπήρχαν μεν αλλά εν πολλοίς δούλευαν με ελάχιστα ποσοστά προστιθέμενης αξίας. κι αυτο σε ένα στρατιωτικό περιβάλλον που εξαιρετικά δύσκολα και για ευνοήτους λόγους δεχόταν αλλαγή της πεπατημένης. Πάλεψε με τα θεριά για να προχωρήσουν σε ΕΑΒ. ΕΛΒΟ, ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ προγράμματα ενίσχυσης τους με παραγγελίες αλλά και με αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Λεπτομέρειες δεν είναι για τούτη την στιγμή, -πιστεύω ωστόσο ότι στον Παυσανία πιστώνεται ένας εξαιρετικά θετικός απολογισμός. σε ναρκοθετημένο πεδίο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Παυσανίας Ζακολικος κέρδιζε τους στόχους βημα- βήμα.

Ψύχραιμος και μειλίχιος πολιτικός με όπλο την πραότητα του χαρακτήρα, έπειθε με την λογική επιχειρηματολογια και την νομική κατάρτιση και ενέπνεε με την αποφασιστικότητα που του έδιναν οι γνήσιες, δημοκρατικές και σοσιαλιστικές του αρχές.

Σε αυτές τις αρχές παρέμεινε ΣΤΑΘΕΡΟΣ, ένα χαρακτηριστικό που ήταν από τα βασικά που τον οδήγησαν να είναι πολλές φορες στις επιλογές του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν ταγμένος στην υπηρεσία του συμφέροντος του λαού, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ανάπτυξης της Οικονομίας και του τόπου . Και αυτούς τους στόχους κατάφερε να εξυπηρετήσει, με γενική αναγνώριση σε όσα πόστα κλήθηκε να υπηρετήσει. Χωρίς να ζητά κάτι περισσότερο για τον ίδιο- πάρα μόνο από τον εαυτό του!

Θέλω κλείνοντας να σας αφηγηθώ μια – ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ – ιστορία με τον Παυσανια, ένα μικρο στιγμιότυπο της Ιστορίας

Την μικρή αυτή ιστορία δεν έγραψα πότε, αν και την έμαθα έγκαιρα. Τότε,ως λίγων μόνων επαγγελματιας δημοσιογράφος, δεν την είχα αξιολογήσει ως κάτι ξεχωριστό, ως κάτι που μπορεί να διέκρινε έναν πολιτικό – άλλωστε τότε πολλά μας φαίνονταν αυτονόητα.

Σχετικά νέος στην κυβέρνηση ήταν και ο Παυσανίας Ζακολίκος ο οποίος και αυτός συμπλήρωνε τότε πάνω-κάτω ένα χρόνο στο πρώτο του κυβερνητικό πόστο,

Με βάση το χαρτοφυλάκιό του – προμήθειες και αμυντικές βιομηχανίες- έπρεπε να εκπροσωπήσει το Υπουργείο Αμυνας στην μεγάλη διεθνή έκθεση αεροδιαστημική υλικού στο Μπουρζέ, έξω από το Παρίσι. Δίνει εντολή λοιπόν στον συνεργάτη του αξιωματικό που θα τον συνόδευε να βρει ένα αξιοπρεπές αλλά φτηνό ξενοδοχείο. Ο αξιωματικός μεταφέρει επακριβώς το αίτημα στην ελληνική πρεσβεία- πρέσβης ταν τότε ο Χρήστος Ροκοφυλλος.

Όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο και ο Παυσανίας μπαίνει στο δωμάτιο…χάνεται : Είναι ένα ολόκληρο διαμέρισμα, μια σουίτα! Και το ξενοδοχείο δεν ήταν άλλο από το περίφημο Ριτς!

Καλεί ενοχλημένος τον υπασπιστή του και του λέει, »μην ανοίγεις βαλίτσες, φεύγουμε! Δεν σου είπα ένα σοβαρό μεν αλλά φθηνό ξενοδοχείο?»

-Μα η πρεσβεία το έκλεισε, άπαντα αυτός.

-Μα ειναι δυνατόν? Δεν μπορούμε να μείνουμε , ειναι πανάκριβο! Ο λαός δεν μας εξέλεξε γι αυτο! Φευγουμε! Βρείτε άλλο!

Ξεκινά το ψάξιμο στην ξένη πόλη, κινητοποιείται όλο το συστημα καθως ο πρέσβης ήταν σε άλλη δραστηριότητα- στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο συναγερμός έληξε όταν μετά από δίωρο ο πρέσβης Χρήστος Ροκόφυλλος αποδεσμεύτηκε και εξήγησε στον Ζακολικο ότι όλοι οι εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων είναι φιλοξενούμενοι του Προέδρου Μιτεράν, και δεν χρειάστηκε να κλείσει δωμάτια η πρεσβεία.

Αυτός ήταν ο Παυσανίας Ζακολίκος,

Αυτοί ήταν οι Υπουργοί του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτοί ήταν οι υπουργοί της πραγματικής Αλλαγής- η οποία, για την εποχή της , άφησε με τις επιλογες της το πιο ριζοσπαστικό, το πιο θετικό και πιο προοδευτικό αποτύπωμα, στην χώρα.

Είμαι σίγουρος ότι σήμερα από εδώ, όπου συγκεντρωθήκαμε να αποχαιρετήσουμε τον Παυσανία Ζακολικο, ο ίδιος θέλει να μας διαβεβαιώνει ότι το έργο και το ήθος των στελεχών αυτής της εποχής, εμπνέει και ενώνει τις νεότερες γενιές των κεντροαριστερών. Και το σπουδαιότερο ότι το DNA αυτης της παράταξης που υπηρέτησε και ο ίδιος, δεν μεταλλάσσεται, δεν κλωνοποιείται.

Καλό Ταξίδι!»