Η μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση της Μεσογείου – Ελλάδα Ισραήλ Κύπρος και κοινό υπουργικό

Μια μεγάλη αεροναυτική άσκηση -η μεγαλύτερη που διεξήχθη ποτέ στην περιοχή της Ανατολικης Μεσογείου- θα πραγματοποιήσουν Ελλάδα Κύπρος και Ισραήλ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.  Και παράλληλα τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου θα γίνει -επιτέλους- η πρώτη κοινή συνεδρίαση υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Ισραήλ.

Το κοινό υπουργικό συμβούλιο όπως έγραψε η Real News θα γίνει με την συμμετοχή Σαμαρά,Βενιζέλου και Αβραμόπουλου,Μανιάτη και Δένδια. Όπως είναι λογικό τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι η ενέργεια,η άμυνα και η ασφάλεια.

Η άσκηση

Σύμφωνα με το sigmalive “βασικά σενάρια της άσκησης θα είναι η γεφύρωση των τριών εναέριων χώρων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε πλήρες επιχειρησιακό περιβάλλον, δηλαδή θα υπάρξουν και ασκήσεις που θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά… μεγάλο μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί νοτίως της Κρήτης μέχρι και τα οικόπεδα 10-11-και 12 και θα περιλαμβάνει ανεφοδιασμό Ελληνικών και Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών εν πτήση αλλά και ταυτόχρονη εχθρική αντίδραση.

Ρωσικό αίτημα

Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ επαναφέρει το αίτημα που υπέβαλε στη Λευκωσία η Ρωσική κυβέρνηση όπως στο πλαίσιο επικαιροποίησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, πέραν των διευκολύνσεων σε πολεμικά πλοία, να χρησιμοποιεί και την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο για τα πολεμικά της αεροσκάφη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται επιφυλακτικό έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου και έχει ήδη διαβιβάσει τις θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα όπως όλα δείχνουν θα τεθεί επί τάπητος και θα ξεκαθαρίσει όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.