Ικανοποίηση Δένδια για το αμερικανικό «ναυτικό μπλόκο» στην Τουρκία

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν συνεργάτες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια σχετικά με την εξαίρεση από τη «Ναυτική Πράξη Μεταφοράς» της μεταβίβασης δύο φρεγατών της κλάσης O.H. Perry στην Τουρκία, που ουσιαστικά αποτελεί «μπλόκο» στην Τουρκία και έμμεση απάντηση στην προκλητικότητα της γειτονικής χώρας στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Μόνο άσχετη δεν θεωρείται επίσης η εξαίρεση από την κινητοποίηση που είχε προηγηθεί σε αυτή την κατεύθυνση από μέλη του Κογκρέσου, χάρη και στις πιέσεις ελληνοαμερικανών γερουσιαστών.

Για τους συνεργάτες του Νίκου Δένδια ανεξάρτητα από τις επίσημες εξηγήσεις που δίνονται στο ζήτημα ή που μπορεί να δοθούν στο μέλλον, η απόφαση επιβεβαιώνει και κάτι άλλο , εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική αμυντική πολιτική: Ότι το Αιγαίο και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος παραμένουν χώρος μεγάλου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Ένα ενδιαφέρον που με τις κατάλληλες κινήσεις πιστεύουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω, καθώς δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν…

Διαβάστε ακόμη:

Χαστούκι ΗΠΑ στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Κύπρο – «Πάγωσε» η παράδοση 2 φρεγατών

Οι Τούρκοι κρατούν το Barbaros μέχρι τις 15 Απριλίου στην κυπριακή ΑΟΖ