Καμμένος: Αν ρίχναμε την κυβέρνηση τον Ιούλιο θα είχαμε υπονομεύσει τις θυσίες του ελληνικού λαού

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στο πλάισιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο ΥΠΑΜ ανέφερε:

Οι δεσμεύσεις μας ήταν ξεκάθαρες προς τον ελληνικό λαό. Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή εντολή που πήραμε τον Ιανουάριο του 2015 και διαφορετική αυτή που πήραμε τον Σεπτέμβριο του 2015. Τον Ιανουάριο που πήραμε ήταν να συγκρουστούμε. Έγινε πράξη η εθνική συμφιλίωση. Πολιτικοί από διαφορετικές πολιτικές καταβολές συνεργαστήκαμε ενώσαμε τον ελληνικό λαό.

Το σχέδιο αυτό οδήγησε στην ευχάριστη αυτή είδηση τον Αύγουστο από τις 21 την έξοδο από τα μνημόνια.

Η δεύτερη εντολή ήταν να σπάσουμε την διαφορά. Για θυμηθείτε ποιοι ήταν εδώ από τους εκδότες το 2015. Δεν είναι καν σήμερα στη ζωή του τόπου. Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει απολέσει τα μέσα. Έχει κληθεί να απολογηθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τον εθνικό μας εργολάβο. Το ίδιο συμβαίνει με εκείνες τις δυνάμεις που το 2015 αποτελούσαν την πρώτη σελίδα της διαφθοράς και της διαπλοκής…όλοι εκείνοι που χρησιμοποίησαν ως 45αρια πιστόλια.

Είναι μια κυβέρνηση που έχοντας τη λαϊκή εντολή ενώνει το λαό και θα φτάσει στο τέλος. Το τρένο έφτασε στον πρώτο σταθμό. Ο δεύτερος σταθμός θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας.

Προστατεύσαμε τους ασθενέστερους. Με όλες τις δυνάμεις που διαθέταμε προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία. Προσπαθήσαμε να μειώσουμε την ανεργία. Και μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Να έχουμε γίνει ο πόλος σταθερότητας στη μέση ανατολή. Να είμαστε εκείνοι που κατευθύνουμε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες να γίνει το ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης. Ο νότιος αγωγός που θα μεταφέρει από την Κύπρο θα καταφθάνει από την Κρήτη και θα φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα.

Πιστεύουμε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας μας, σαν το δεξί χέρι της κυβέρνησης θα προχωρήσουμε σε πιο φιλικές για την αγορά πολιτικές. Όπως ο φλατ φόρος, οι φιλικές για την επιστροφή κεφαλαίων. Να επιστρέψουν πίσω το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας τα νέα παιδιά.

Παράλληλα θα μείνουμε πιστοί σε αυτό το οποίο δεσμευτήκαμε. Να μείνει ο λαός ενωμένος. Υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε. Δημόσια. αλλά σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Και ελπίζω να φτάσουμε έως τον Οκτώβριο.

Για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών από την πρώτη στιγμή όταν μίλησα για ομηρία στηρίχθηκα στο διεθνές δίκαιο. Το θέμα το πήγαμε σε επίπεδο των διεθνών οργανισμών. Εκεί ήταν οι πιέσεις μας. Από την πρώτη στιγμή στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Η απελευθέρωση έγινε χωρίς ανταλλάγματα πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Πολλές φίλες χώρες μας βοήθησαν. Αλλά και χώρες που διατηρούν κοινές φιλικές σχέσεις με Ελλάδα και Κατάρ. Το επεισόδιο της προχθεσινής σύλληψης των δυο Τούρκων στρατιωτικών που ήταν ίδιο, η Ελλάδα αντέδρασε όπως μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Τηλεφώνησα με εντολή του πρωθυπουργό με τον Τούρκο ομόλογο μου και τον ενημέρωσα ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε καλή σχέση με την Τουρκία σε ένα περιβάλλον ειρήνης. Ελπίζω και ότι από τη μεριά της Τουρκίας να υπάρχει καλή διάθεση. Είμαστε έτοιμοι για όλα αλλά πιο πολύ έτοιμοι για την ειρήνη. Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό του Δ Σώματος Στρατού.

Δεν σας κρύβω ότι το θέμα των αναδρομικών έχει κάνει με μια υπόσχεση που από κοινού δώσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν χρήματα που τους πήραν από την τσέπη. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Και όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ έκαναν σε πολλές δόσεις την επιστροφή του 50% και έλεγαν ότι τελειώσαμε.

Είπε και ο πρωθυπουργός ότι επέμενα προσωπικά και ήταν κάτι που με έκαιγε. Θα μπορούσαν να δοθούν νωρίτερα αλλά δυστυχώς αλλά ο πρόεδρος τη ΠΟΑΣΥ βγήκε και είπε ψέματα. Υπάρχει μετρητό αυτή τη στιγμή στο ΥΠΟΙΚ, θα αποδοθεί. Στο βαθμό του λοχία είναι γύρω στα 1400. Στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη είναι γύρω στις 6500 ευρώ. Και οι απόστρατοι θα πάρουν αρκετά. Έβλεπες απόστρατους στρατηγούς να ψάχνουν δεύτερη δουλειά.

Για μακεδονικό

Ο κ. Ζάεφ είπε χθες ότι τον πονάει η πλάτη του; Κάτι τέτοιο νομίζω. Ακούστε να δείτε η συνεργασία με τον κύριο Τσίπρα είναι τίμια. Θα μελετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αντίθεση με τη συνεργασία Σαμαρά-Βενιζέλου που ήταν να καλύψει ο ένας της κομπίνας του άλλου. Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είχαμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μας.

Η συμφωνία αυτή μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο που τα Σκόπια παραβιάζουν, εθνότητα δεν υπάρχει σε αυτή τη συμφωνία. Δεν καταλαβαίνουν ότι είτε κερδίσουν το δημοψήφισμα είτε όχι από εμάς εξαρτάται αν θα περάσει. Εντάξει κατέβασαν τα άλογα του Μέγα Αλέξανδρου αλλά γελάει ο κόσμος με τα υπόλοιπα. ΤΟ συμφέρον τους θα ήταν να δεχτούν τις ελληνικές θέσεις. Ούτε μακεδονική εθνότητα ούτε μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Αν κάνουν όλες τις συνταγματικές αλλαγές θα επανεξεταστεί εάν πράγματι έχουν κάνει όλα όσα. Το διάστημα, παρότι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δείχνει να βιάζεται, θα είναι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2019.

Το θέμα των Σκοπίων έχει να κάνει με τις διαφωνίες μιας μεριάς αλβανοφώνων και μιας μεριάς σλαβόφωνων. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα να μην φτάσουμε σε σύγκρουση. αλλά αν αυτή φτάσει στην βουλή δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή. Αν φτάσει η στιγμή που θα μου πει ο πρωθυπουργός τότε η πρώτη μου πρόταση θα είναι να απευθυνθούμε στον Ελληνικό λαό με δημοψήφισμα. Η δεύτερη πρόταση είναι οποιαδήποτε συζήτηση να μετατεθεί για μετά το πέρας της τετραετίας και η τελευταία η προσφυγή στις κάλπες. Το ερώτημα είναι η Νέα Δημοκρατία για τα αναδρομικά. Εκεί υπάρχουν τρεις πολιτικές. Η μόνη ξεκάθαρη θέση είναι η δική μας που λέμε όχι και του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ναι στη συμφωνία που υπέγραψε. Δεν μπορούν να κάνουν παιχνίδια με τον κόσμο της Μακεδονίας και να πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και να κάνουν παιχνίδια.

Για γήπεδο ΠΑΟΚ

Δεν νομίζω ότι μπορεί να μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη για προνομιακή μεταχείριση όταν όλες οι ομάδες στην Αθήνα έχουν αποκτήσει το δικό τους γήπεδο. Με τον ΠΑΟΚ έχουμε συζητήσεις εδώ και δυο χρόνια.

Δικαίως πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ λέει ότι δεν μπορεί να δίνονται σε όλες τις ομάδες της Αθήνας και σε εμένα να μου ζητάνε ένα ενοίκιο. Έτσι συμφωνήσαμε τον πρωθυπουργό. Θα έπρεπε να γίνει και ένας νόμος που να βοηθάει και την ανέγερση.

Θα μιλήσουμε και με άλλες ομάδες. Γιατί αντί να υπάρχουν κλειστά στρατόπεδα καλύτερα να τα πάρουν ομάδες να φτιάχνουν γήπεδα κλειστά γυμναστήρια. Μέχρι στιγμής έχει ενδιαφερθεί ο Μακεδονικός.

Για ανακήρυξη ΑΟΖ

Όπως και ο ΠΘ έχει ανακοινώσει η ανακήρυξη της αοζ και εν συνεχεία η συμφωνία με τις γύρω χώρες είναι έτοιμη. Εγώ θα βάλω ένα χρονικό περιθώριο. Μέχρι το Πάσχα θα έχει τελειώσει. Πιστεύω ότι μέχρι και την ΑΟΖ προς την μεριά της Κύπρου και θα γίνει μονομερής ανακήρυξη. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να συμφωνήσει. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Δεν νομίζω ότι έχει κανένα λόγο η Τουρκία να έρθει σε σύγκρουση με όλες αυτές τις χώρες. Αν δείτε τον επιχειρησιακό χάρτη έχει αναπτυχθεί ο μισός στόλος ακόμη και από τη Βραζιλία υπάρχουν πλοία. Μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα της Επανομής. Υπάρχουν δυο γεωτρήσεις που έγιναν το 1986 και έχουν κλειστεί. Είναι παλιές οι σωληνώσεις. Θα βοηθήσουμε ώστε αυτές οι εξορύξεις φυσικού αερίου να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα.

Για αυτοδιοικητικές εκλογές

Όχι, δεν θα συνταχθούμε τον κύριο Μπουτάρη. Μας Έβαλαν διπλά δίπλα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης αλλά δεν συμφωνούμε. Η Θεσσαλονίκη θέλει έναν δήμαρχο που θα πιστέψει στο όραμα της πόλης. Δεν σας κρύβω ότι είναι από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου. Εμείς σαν ανεξάρτητοι έλληνες θα βοηθήσουμε.

Γιατί μένει στην κυβέρνηση (Για Σκόπια)

Στο θέμα του ονόματος είναι ξεκάθαρο. Εμείς δεν δεχόμαστε κανένα παράγωγο του ονόματος Μακεδονία. Έντιμα και πολύ καθαρά ήταν κάτι που είχαμε συμφωνήσει μεταξύ μας. Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει. Δεν έχει υπογράψει κάτι ο πρωθυπουργός. Υπάρχει ένα κείμενο που υπέγραψαν οι ΥΠΕΞ να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Εμείς αν ρίχναμε την Κυβέρνηση τον Ιούλιο θα είχαμε υπονομεύσει τις θυσίες του Ελληνικού λαού. Δεν θα φτάναμε στην 21η Αυγούστου. Δεν θα φτάναμε στην ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Δεν θα φτάναμε στην απόδοση των οφειλομένων. Δεν θα υπήρχαν οι φοροελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Δεν θα υπήρχαν τίποτα από όλα αυτά που δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια εποχή ελάφρυνσης και ανάπτυξη.

Για συνάντηση με Αντώναρο

Με τον κ. Αντώναρο έχουμε μια συνεργασία πολλά χρόνια. Είναι καραμανλικός όπως και εγώ. Πιστεύουμε στη ΝΔ που δεν έχει τους νεοφασίστες που έχει σήμερα. Δεν είχε την κα Μιράντα Ξαφά. Δεν έχει σχέση με τη ΝΔ που θέλει υποψήφιο τον κ. Νίκο Γεωργιάδη με τα γνωστά… Αυτή η ΝΔ δεν υπάρχει πια. Την εκπροσωπεί ο Αντώναρος, η Παπακώστα και όσοι δεν ακολουθούν το νεφοασιστικό μοντέλο του Σαμαρά. Βεβαίως προσπαθούμε να βρούμε αν υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις προγραμματικές και πιστεύω θα το καταφέρουμε. Θα μιλήσουμε με όλες τις δυνάμεις. Και με άλλους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στη ΝΔ.

Γερμανικές εταιρίες σαμποτάρουν την ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία και τις άλλες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες καταθέτοντας «μαϊμού» προτάσεις για να μην περατώνονται οι διαγωνισμοί και ώστε να εμποδιστεί η άνθιση της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Η Αμυντική Βιομηχανία θα παραμείνει κρατική, αλλά με συνέργειες με ιδιωτικές εταιρίες του εξωτερικού.

Δεν θα κατέβουμε με κοινά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για συμφωνία ανακήρυξης ΑΟΖ με την Αλβανία

Ως προς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την γειτονική Αλβανία, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη συνομολόγηση μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας. Υπογράμμισε το γεγονός πως οποιαδήποτε συμφωνία επηρεάζεται από το δίκαιο που προκύπτει από τα άκρα των κόλπων της Βόρειου ηπείρου.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από την επιλογή της μονομερούς ανακήρυξης η οποία θα δημιουργούσε και άλλου είδους προβλήματα. Τόνισε πως μια λύση θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η χώρα έχει ήδη αρκετά προβλήματα για να προσθέσει και νέα.

Τέλος, ανέφερε πως χαίρεται καθώς η Αλβανία έχει σταματήσει τις ακραίες φωνές, έχοντας αντιληφτεί ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι προς όφελος της και συνεργάζεται περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Παράδειγμα αποτελούν τα νεκροταφεία, και ο επαναπατρισμός των οστών των Ελλήνων πεσόντων ηρώων στρατιωτών μετά από αρκετές δεκαετίες.

Για Μακεδονικό

Σε ερώτηση αναφορικά με το μακεδονικό, ο κ. Καμμένος υποστήριξε την πεποίθηση του πως σε πιθανό δημοψήφισμα ή εκλογές, ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας.

Πρόσθετα, τόνισε πως είναι κατά της παράδοσης του όρου «Μακεδονία». Ακόμη, σε έντονο τόνο, ανέφερε πως το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε δημοψήφισμα και σε εκλογές θα είναι αντίθετοι.

Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο ΥΠΑΜ ανέφερε πως οτιδήποτε έχει δημοσιευτεί ως αποτέλεσμα της ΕΔΕ δεν είναι αληθές. Υποστήριξε πως εξετάζονται όλες οι παράμετροι και πως αν εντοπιστούν ευθύνες, θα αποδοθούν με βάση τον στρατιωτικό κανονισμό. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο για να αποδοθούν ευθύνες. Η έρευνα γίνεται για να ερευνηθεί αν υπάρχουν λάθη τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.

Για το θέμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τόνισε πως εργάζεται ούτως ώστε αυτή να ενδυναμωθεί και να κρατηθεί υπό την ιδιοκτησία του δημοσίου με συνεργασίες και συνέργειες ωστόσο με ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού.