Ένοπλες Δυνάμεις: Ο «κουμπαράς» και η προϋπόθεση για τον εξοπλισμό τους

Κανένα περιθώριο παρερμηνειών αναφορικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν άφησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος. Στην προμετωπίδα αυτών, μεταξύ των τριών κλάδων, είναι και η ένταξη νέου αεροσκάφους στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

“Η Πολεμική Αεροπορία είναι εκείνη που θα αποφασίσει το πότε και το εάν” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Όπως ανέφερε ο στόχος του υπουργείου είναι όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες να δοθεί “η δυνατότητα σε όλα τα σώματα να αποκτήσουν όλα εκείνα τα μέσα που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές.”

Μια από τις παραμέτρους  είναι η ένταξη στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία των μαχητικών πέμπτης γενιάς, F-35. “Είναι άλλο το 2021 η Τουρκία να έχει αποκτησει 100 F-35 και άλλο να μην αποκτήσει τα εφ35.” ήταν η διάκριση που έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου.

Άλλωστε ο υπουργός ΕΘνικής Άμυνας έχει επανειλημμένα εκφράσει αμφιβολίες για το εαν τελικά θα προχωρήσει το τουρκικό πρόγραμμα προμήθειας των τεχνολογίας stealth μαχητικών παράλληα με την αγορά των ρωσικών S-400 Triumf. Σε κάθε περίπτωση ο “κουμπαράς” από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για τα ελληνικά F-35 ή άλλου αεροσκάφους είναι τα έσοδα από την πώληση των F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας.