Καμμένος για Σκοπιανό: Πάγια η εθνική θέση για τον ελληνικό όρο Μακεδονία

Εγω είπα απο την πρώτη στιγμή οτι ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει αποφασιστεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μια πάγια εθνική θέση… Επιμένω και ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου έγινε «μίνι» υπουργικό συμβούλιο για το θέμα της ονομασίας. 

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα. Είναι η ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ και το λέω αυτό διότι θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος αναγνωριζοντας οτι οι ΑΝΕΛ θα είναι ουσιαστικά αυτοί που θα αποφασίσουν εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόφαση για το Σκοπιανό να του πω οτι θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στoν υπουργό των Εξωτερικών που διαπραγματεύεται την εθνική θέση», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στην συνέχεια ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε οτι «υπάρχουν 2 αποφάσεις σταθμοί για το θέμα των Σκοπίων: η μια είναι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ οτι οι διαπραγματεύσεις θα πρεπει να συνεχιστούν και εχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Θα πω στον ελληνικό λαό οτι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λενε εν συνεχεία όπως ο Αντώνης Σαμαράς ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό όπως η κα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».

Ο ΥΕΘΑ τόνισε οτι «η πολιτκή αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε επίλυση προβλημάτων τα οποία ταλαιπωρούν πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή» και πρόσθεσε οτι «αυτό σημαίνει οτι η διαπραγμάτευση θα ειναι σκληρή και οταν έρθει η ωρα οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση.» 

«Εγω είιπα απο την πρώτη στιγμή οτι ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει αποφασιστεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μια πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου» τόνισε ο Πάνος Καμμένος. Όσο αφορά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε οτι «Η Νέα Δημοκρατία είπε οτι θα συμφωνήσει σε οτι πω εγώ αρα χαίρομαι που μου εναποθέτει τις ευθυνες της παρατάξεως.»

Η χρονιά θα είναι αυτή που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν χρονίσει για δεκαετίες, τόνισε απο την πλευρά του  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στο ονοματολογικό η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, θέση που διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι.
«Είμαστε υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κόμματα ώστε να ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις εκτιμήσεις του δήλωσε «πάντα είμαι αισιόδοξος».

Νωρίτερα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ (Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεποικωνιών και Ενημέρωσης) Νίκος Παππάς ανέφερε ότι όσο περνούν οι μέρες πολλές πολιτικές προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου τοποθετούνται θετικά στο θέμα. Δεν προεξόφλησε ότι το ζήτημα μπαίνει στην τελική ευθεία, ωστόσο τόνισε ότι σε αυτή τη φάση το κλίμα είναι πολύ καλό.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα δεδηλωμένης, καθώς υπάρχει η πλειοψηφία για την επίλυση των προβλημάτων με τη γείτονα χώρα και τον ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, βγαίνοντας από την κρίση. Η χώρα μπορεί να διατελέσει κεντρικό «παίκτη» στα Βαλκάνια και αυτός είναι ένας ρόλος που κακώς τον είχαμε απαρνηθεί, τόνισε ο Ν. Παππάς.


Εξάλλου, χθες 3.1.2018 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση, στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη διεξάγεται στον απόηχο των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και ενόψει της 19ης Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη ο νέος γύρος συνομιλιών, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.