Καμμένος στο ΥΠΕΘΑ: Γιατί ποιον αμερικανό υπουργό Άμυνας πρέπει να ξαναδιαβάσει

Καμμένος στο ΥΠΕΘΑ μέρος δεύτερο. Θα έχει ενδιαφέρον με τη διάθεση θα επιστρέψει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο ΥΠΕΘΑ. Ότι του αρέσει η θέση του ΥΕΘΑ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά έτσι όπως έχουν τα πράγματα αυτό δεν είναι αρκετό.

Στην πρώτη του θητεία στο ΥΠΕΘΑ ο Καμμένος προσπάθησε να εξισορροπήσει την αδυναμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αυτονόητα για τους στρατιωτικούς με το συναίσθημα. Σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, όπως προέκυψε και από το αποτέλεσμα της κάλπης . Αλλά αυτό πλέον δεν θα είναι αρκετό στην δεύτερη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ.

Τώρα όλοι περιμένουν αποτελέσματα.

Για να υπάρξουν αποτελέσματα όμως ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα πρέπει να συγκρουστεί με το “παλιό” που υποτίθεται ότι και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχει αντίπαλο.

Ο Καμμένος θα πρέπει να ξαναδιάβασει ίσως για τον Ρόμπερτ Μακναμάρα, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ τη δεκαετία του 60. Γιατί ; Όπως τον περιγράφει ο David Ignatius αρθρογράφου της Washington Post, ο πατέρας του οποίου ήταν στενός συνεργάτης του Μακναμάρα ταιριάζει …γάντι στη περίπτωσή μας:

“Τι αίσθηση δυνατοτήτων είχε προσδώσει σε αυτά τα πρώτα χρόνια ο Μακναμάρα – την τόλμη όχι της ελπίδας αλλά της λογικής! Ηλθε στην Ουάσιγκτον ως ο απόλυτος ορθολογιστής, πιστεύοντας ότι μπορούσε να μεταμορφώσει το γραφειοκρατικό τέλμα του υπουργείου Αμύνης σε κάτι σύγχρονο και αποτελεσματικό. Μάζεψε τα «παιδιά-θαύματα», λαμπρούς νέους βοηθούς όπως ο πατέρας μου και τα ενθάρρυνε να ανατρέψουν τις παλαιές πρακτικές. Τους υποστήριξε μέχρι τέλους. Ο πατέρας μου, για παράδειγμα, πρότεινε στον Μακναμάρα να κλείσει το οπλοστάσιο του Γουότερταουν, μια σεβαστή αλλά παλαιά εγκατάσταση στη Μασαχουσέτη. O Μακναμάρα δεν αμφισβήτησε ποτέ το κλείσιμο της βάσης. Δεν χρειαζόταν μια επιτροπή BRAC ή κάποιο άλλο καμουφλάζ. Απλώς είπε στον πατέρα μου και σε άλλους βουλευτές να κάνουν το σωστό.
Ο στρατός ποτέ δεν συγχώρεσε στ’ αλήθεια τον Μακναμάρα γι’ αυτήν την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης στην άμυνα του έθνους. Οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι δεν ήθελαν να οργανωθούν σε ορθολογιστική βάση· είχαν χτίσει μια ισχυρή μηχανή για να πολεμά τη Σοβιετική Ενωση και δυσανασχετούσαν με την προσπάθεια του Μακναμάρα να επιβάλει την αλλαγή”.

Ο Καμμένος πρέπει να επιβάλλει αλλαγές! Να επιβάλλει τις αποφάσεις του ακόμη κι αν οι πάντα συντηρητικοί Αρχηγοί προσπαθούν να τον φρενάρουν. Κι όπως θα διαπίστωσε και ο ίδιος στην πρώτη του θητεία οι περισσότεροι Αρχηγοί έχουν συνήθως το πόδι…στο φρένο.

Θα πρέπει να πάψει να προσπαθεί να μην στεναχωρεί τις Ενώσεις Αποστράτων . Όλοι οι ΥΕΘΑ και ο Καμμένος έκαναν το ίδιο λάθος. Έδωσαν στις Ενώσεις Αποστράτων την αίσθηση ότι μπορούν …να διοικούν το στράτευμα και να έχουν λόγο ακόμη και για το ποιες μονάδες θα μείνουν ανοιχτές και ποιες θα κλείσουν.

Και στις δύο περιπτώσεις , των Αρχηγών και των αποστράτων είναι απαραίτητος ο σεβασμός στον ρόλο τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΥΕΘΑ θα πρέπει να ακολουθεί πιστά όσα του προτείνουν.

Αναγκαστικά θα πρέπει να συγκρουστεί με πολλούς συναδέλφους του στη Βουλή ,αν πραγματικά θέλει να φέρει κάτι νέο στον τρόπο λειτουργίας των ΕΔ.

Αναφερόμαστε αποκλειστικά στην αναδιοργάνωση των ΕΔ ,γιατί μόνο μέσω αυτής -και της αξιοποίησης της περιουσίας- υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθούν πόροι και να αποφύγουμε τα χειρότερα στο χώρο της Εθνικής Άμυνας. Γιατί μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα…

Δεν είναι μόνο η αναδιοργάνωση βεβαίως. Το δεύτερο μεγάλο θέμα με το οποίο από απόψε πρέπει να ασχοληθεί ,είναι η αμυντική βιομηχανία. Με την οποία όμως θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας…