Καμμένος: Συνάντηση υψηλού συμβολισμού με τον Αμερικανό Πρέσβη

Με την άφιξη στην Ελλάδα του τεχνικού κλιμακίου των Αμερικανών για την αναβάθμιση των 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, να αναμένεται εντός των προσεχών 24ώρων, ως συνάντηση υψηλού συμβολισμού, θεωρείται αυτή που είχε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ. 

Στην λιτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για  »ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.» Είναι σαφές ότι σε αυτήν την αντζέντα εντάσσεται και το ζέον ζήτημα του εκσυγχρονισμού των μαχητικών της ΠΑ, μέτωπο από το οποίο αναμένονται εξελίξεις εντός του μήνα. 

Στο πεδίο της σημειολογίας πάντως δεν μπορούν, με μια προσεκτική ματιά στα φωτογραφικά στιγμιότυπα, να διαφύγουν της προσοχής τα εξής: Καταρχήν ο Αμερικανός έχει μπροστά του έναν φάκελο με έγγραφα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ένα μπλοκ σημειώσεων με γυρισμένες τις σελίδες. Επιπλέον σε ένα από τα έγγραφα το οποίο κράταει στα χέρια του ο κ. Πάϊατ διακρίνονται κάποιες δακτυλογραφημένες σημειώσεις, ενώ σε άλλο που περιέχει το ντοσιέ του Αμερικανού Πρέσβη, είναι εμφανής στο πάνω μέρος της σελίδας μια φωτογραφία. 

To 2020 η πρώτη Μοίρα F-16 Viper

Τα τελευταία 24ωρα πάντως εκπέμπονται αισιόδοξα μηνύματα από την διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα εκσυχρονισμού, καθώς όπως είχε πει και στην συνέντευξή του στο OnAlert, ο ΑΝΥΕΘΑ, κ. Δημήτρης Βίτσας καταγράφεται  σύγκλιση στο οικονομικό σκέλος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι εντός του 2020, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στον στόλο της τη πρώτη Μοίρα F-16 Viper.
 
«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στα οικονομικά μεγέθη. Δηλαδή αυτό που λέγαμε 1,1 δισεκατομμύριο για την αναβάθμιση. Δηλαδή αυτό θα έλεγα είναι κοινός τόπος και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.» είχε πει χαρακτηριστικά για το οικονομικό ο κ. Βίτσας. Και είχε προσθέσει: «Άρα περιμένω μέσα στις επόμενες μέρες, δηλαδή στις αρχές του Φεβρουαρίου, να έχει τελειώσει αυτή η φάση. Έρχεται τώρα ένα αμερικάνικο τεχνικό κλιμάκιο και αμέσως μετά θα λυθεί τι ακριβώς θα γίνει με τα 85 αεροσκάφη. Βέβαια έχουμε ακόμη ανοιχτό τι θα γίνει και με τάλλα 40 αεροπλάνα. Βέβαια αυτό ειναι περισσότερο δική μας υπόθεση δεν είναι των Αμερικάνων.»

Αναφορικά με τον τρόπο αποπληρωμής είχε διευκρίνισε: «Και το δεύτερο το οποίο συζητάμε είναι πως θα είναι η χρηματοροή αποπληρωμής. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ένα πρώτο σχέδιο που μας έδειξαν, εμείς δεν μπορούμε να το βγάλουμε.Δηλαδή εμείς δεν πάμε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να πάμε σε ένα ισοκαταμερισμένο πρόγραμμα. Και συγχρόνως με αυτόν τον τρόπο μεταφράζουμε τον όρο “βοήθεια”. Γιατί το θέμα δεν είναι να μας δώσουν δώρα, αλλά παίρνοντας υπόψη το τι ζητάμε εμείς να ερθουν και να ισορροπήσουν και οι ανάγκες του προγράμματος και πως θα μπορέσουμε εμείς να τις αποπληρώσουμε.»