Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν μια εθνικά συμφέρουσα λύση

Τη βεβαιότητά τους ότι οι ΑΝΕΛ θα υποστηρίξουν μια εθνικά συμφέρουσα συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε πριν από λίγο, ο υπουργός, Αναπληρωτής Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι παρά την αποκλίνουσα άποψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ενιαία. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Κάμμενος έχει δώσει την πλήρη κάλυψή του στον επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας, κ. Νίκο Κοτζιά. 

Σε ενημέρωση που πραγματοποίησε προς τους διπλωματικούς συντάκτες ο αναπληρωτής Υπουργός, καυτηρίασε τις αντιδράσεις που έχουν πυροδοτήσει οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό: «Οι ακραίοι και στις δυο χώρες δε θέλουν συμφωνία γιατι ειναι προφανέστερο οτι ο αλυτρωτισμός των βόρειων λειτουργεί και ως καύσιμο εθνικισμού.» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Επιπλέον διέψευσε κατηγορηματικά ότι χαρακτήρισε ακροδεξιό κόμμα τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις. του κ. Κατρούγκαλου: 

«Tι εχουν πει οι ΑΝΕΛ. Οτι εμπιστεύονται απολύτως τον Υπουργό Εξωτερικών και την διαπραγματευτική τακτική την οποία ακολουθεί.Από αυτή την άποψη μολονότι προφανώς εχουν αποκλίνουσα άποψη κομματικά οι ΑΝΕΛ απο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ενιαία.

Δεν έχει κρατήσει αποστάσεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απο τον Υπουργό Εξωτερικών αντιθέτως του έχει δώσει την πλήρη κάλυψη του για να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση και όταν, και αν, θα φτάσουμε σε συμφωνία γιατι και η άλλη πλευρά εχει σημαντικά προβλήματα.

Οι ακραίοι και στις δυο χώρες δε θέλουν συμφωνία γιατι ειναι προφανέστερο οτι ο αλυτρωτισμός των βόρειων λειτουργεί και ως καύσιμο εθνικισμού. Πρεπει να ευνοήσουμε αυτό που είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών μια αμοιβαία επωφελής εθνικά συμφέρουσα και για τις δυο πλευρές λύση.

Οι Ανεξάρτητοι Έληνες λοιπόν θέλω να πιστεύω οτι εφόσον καταλήξουμε σε μια τέτοια λύση, ακριβώς επειδή θα ειναι εθνικά συμφέρουσα θα την υπιστηρίξουν.

Ελπιζω να εχει διορθωθεί κατι που μου αποδίδεται οτι αποκάλεσα τους ΑΝΕΛ ακροδεξιό κόμμα. Είπα σαφέστατα οτι θεωρούσα οτι είναι ακροδεξιοί αυτοί οι μεταγραφθέντες από το ΛΑΟΣ βουλευτές σήμερα στην ΝΔ που προέρχονταν απο ένα ακροδεξιό κόμμα.

Οι ΑΝΕΛ έχουν χαρακτηριστικά συντηρητικού κόμματος ουδέποτε όμως ήταν ακροδεξιοί και προφανώς δεν προέρχονται από ακροδεξιό κόμμα, απο την ΝΔ προέρχονται που δεν ειναι ακροδεξιό κόμμα. Μπορεί να εχει ακροδεξιά στοιχεία στο εσωτερικό της, δε μπόρει να το χαρακτηρισει στο σύνολο της ακροδεξιό.