Κεδίκογλου: «Δεν υπάρχουν αμερικανικές πιέσεις για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ»

Κατηγορηματικά διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Σίμος Κεδίκογλου τις πληροφορίες ότι ότι οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική πίεση στην Ελλάδα για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των ελληνικών εταιριών Φυσικού Αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Σε συνέντευξή του στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA-NOVOSTI – όπου μίλησε για πολλά θέματα – ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Αθήνα σχετικά με πιέσεις των ΗΠΑ.

 Ο σχετικός διάλογος είναι ο εξής:

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σύμφωνα με τον νόμο και θα νικήσει η καλύτερη πρόταση. Εδώ έχουν σημασία δύο παράγοντες: η τιμή που θα προσφερθεί και και το gas plan, δηλαδή οι όροι της προμήθειας της Ελλάδας με φυσικό αέριο, στη διάρκεια 10 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :
Το 2016 λήγει η μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη (ρωσική) «Γκαζπρόμ» για την προμήθεια φυσικού αερίου.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ : Η συμφωνία σίγουρα θα παραταθεί. Αλλά φυσικά πρέπει να συζητηθούν ορισμένα πρόσθετα θέματα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή του Διαδριατικού αγωγού (TAP). Μήπως αυτό σημαίνει, ότι το Αζερμπαϊτζάν θα έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο εξελίξεων. Υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος σκοπός που έχει η Ελλάδα: αντί για πελάτης να γίνει παίκτης στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.