Κόντρα Μπουτάρη – Πολεμικού Μουσείου

Την έντονη δυσφορία του Δημοτικού Συμβουλίου προκάλεσε η απάντηση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, που απορρίπτει το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του χώρου κράτησης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης -όπου βασανίστηκαν αγωνιστές κατά της Απριλιανής Δικτατορίας του 1967- ώστε να αναδειχτεί σε τόπο μνήμης, ιστορικής αυτογνωσίας και τιμής στον αντιδικτατορικό αγώνα. 

Συγκεκριμένα.όπως αναφέρει η ιστοσελίδα airetos.gr,  κατόπιν σύγκλησης του Τοπικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου /Παράρτημα Θεσσαλονίκης απορρίφθηκε η διεκδίκηση από το Δήμο Θεσσαλονίκης διότι όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση «πρώτον γιατί δεν συνάδει με τους σκοπούς και την αποστολή του Πολεμικού Μουσείου (ιδρυτ. Νόμος 132/1969 και του άρθρου 2 του Οργανισμού λειτουργίας Β.Δ. 215/14-4-1972) και δεύτερον επειδή δεν τεκμηριώνεται ιστορικά ότι υπήρξε τέτοιος χώρος». 

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια της χθεσινής (Δευτέρα 15 Απριλίου 2013) 7ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι «η απόφαση αποτελεί προσβολή της αλήθειας και της ιστορικής μνήμης, αλλά και απρέπεια απέναντι στους αγωνιστές της Δημοκρατίας όπως ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γιώργος Τσαρουχάς που άφησε εκεί την τελευταία του πνοή και πολλοί άλλοι που βασανίστηκαν και έχουν καταθέσει τις προσωπικές εμπειρίες τους». 

Σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εμμένει σε προηγούμενη απόφαση του που αφορά στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί από τη Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου. Στο πλαίσιο αυτό εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο να ζητήσει από το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία, έγγραφα και λοιπά ντοκουμέντα προκειμένου να κοινοποιηθούν στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και να αποσταλούν στον υπουργό Άμυνας και στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων στη Βουλή. 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος ζήτησε να υπάρξει θετική απόφαση για την ανάδειξη αυτού του χώρου ως τόπου μνήμης και να αρθούν οι αρνητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και πρόσθεσε: «Περιμένουμε άλλη αντίδραση από μία δημοκρατική πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της καθώς και την αναγνώριση του χρέους της Πολιτείας προς όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας και βασανίστηκαν για τον αγώνα αυτό. Αυτός ο αγώνας ταυτίζεται με τη δημοκρατία και φυσικά συνάδει με τις αξίες του ελληνισμού. Αν σήμερα που υφιστάμεθα όσα υφιστάμεθα ως χώρα δεν κρατήσουμε ανοιχτές τις πύλες της μνήμης, τότε αυτά που θα έρθουν είναι πολύ χειρότερα».