ΚΥΣΕΑ: Κρίσιμο 24ωρο για την αναβάθμιση των F-16

Μέσα στις επόμενες 24 ώρες μπορεί να συνεδριάσει εκ νέου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) προκειμένου να κρίνει οριστικά την τύχη του προγράμματος αναβάθμισης των F-16.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert το μεγάλο αγκάθι παραμένει η υψηλή προκαταβολή για την έναρξη του προγράμματος. Επιπλέον έγκυρες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι τελικώς η φερόμενη στρατιωτική βοήθεια άνω των 400 εκατ. δολαρίων δεν αφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Αυτό φέρεται να εξήγησαν υψηλόβαθμοι παράγοντες των ΗΠΑ στην ελληνική πλευρά.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς την άλλη Δευτέρα 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία που δόθηκε από τις ΗΠΑ, προκειμένου να δοθεί η απάντηση στην αμερικανική πρόταση, όλα τα δεδομένα συζητήθηκαν εκτενώς στην χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση.

Το οικονομικό σκέλος δεν επιδέχεται περαιτέρω διαπραγμάτευση. Έτσι όπως έγραψε το OnAlert η αμερικανική πρόταση βάζει τον προϋπολογισμό του προγραμμάτος στην περιοχή των 1,23 δισεκατομμυρίων έως και 1,35 δις ευρώ, μαζί με το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης(FOS).