Άλλα 20 F-35,θα πάρει το Ισραήλ

Ο αρχηγός των Ισραηλινών ΕΔ,  Γκάμπι Ασκενάζι επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν στην ισραηλινή κυβέρνηση 20 ακόμη μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του πακέτου παροχών στο Ισραήλ με αντάλλαγμα μια ισραηλινή συμφωνία για το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική ‘Οχθη, προκειμένου να επαναληφθούν οι απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

    Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με το πάγωμα 90 ημερών της εποικιστικής δραστηριότητας, θα πείσουν τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, από τις οποίες αποχώρησαν μετά την εκπνοή στις 26 Σεπτεμβρίου του μορατόριου στην ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική ‘Οχθη. 

    Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι διχασμένη για το αν θα δεχτεί την αμερικανική προσφορά αλλά ο Ασκενάζι είπε ότι ο στρατός θα είναι παραπάνω από ευτυχής να εξοπλιστεί με επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας. 

    Ο Ασκενάζι είπε ότι η χώρα του διεξάγει συζητήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους για την προμήθεια των επιπλέον 20 καταδιωκτικών αεροσκαφών F-35 Lockheed Martin Corp. 

    Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία τον Οκτώβριο για την αγορά 20 αεροσκαφών που δεν εντοπίζονται από ραντάρ στην τιμή των 96 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.

    «Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι αυτή είναι η τελευταία πληροφόρηση που έχω για το θέμα, το οποίο τελεί ακόμη υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της ισραηλινής και της αμερικανικής κυβέρνησης». 

    «Δεν ξέρω την τελική απόφαση», είπε ο Ασκενάζι. 

    Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι η πρώτη παρτίδα των αεροσκαφών, την οποία θα λάβει από το 2015 έως το 2017, θα αυξήσει την αμυντική ικανότητα της χώρας έναντι οποιασδήποτε απειλής στη Μέση Ανατολή. 

    Το πακέτο των αμερικανικών προτάσεων, μεταξύ τους η προσφορά των 20 F-35 και δεσμεύσεις για περισσότερη αμερικανική διπλωματική υποστήριξη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, με αντάλλαγμα το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, είχε συζητηθεί στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.