Μακεδονικό: Στο Μαξίμου ο Κοτζιάς για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Πρώτη Δημοσίευση: 2018-06-11 12:30:18
Τελευταία Ενημέρωση: 2018-06-11 13:19:18

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κυρίως για το θέμα των διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εξερχόμενος ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Σκοπιανού ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ.

Ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση εάν θα γίνει σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε κοφτά: “Θα γίνει”. Η Αθήνα επιμένει στη γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα των γειτόνων με απάλειψη των αλυτρωτικών σημείων. Τα Μέσα Ενημέρωσης στα Σκόπια κάνουν ωστόσο λόγο για ραγδαίες εξελίξεις.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, η απάντησή του ωστόσο στο ενδεχόμενο για το αν θα γίνει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, δείχνει πως η επαφή των δύο αντρών είναι θέμα ωρών.

Η άλλη πλευρά είναι αυτή που καλείται τώρα να αποδείξει αν όντως επιθυμεί συμφωνία με την Αθήνα, με τα χαρακτηριστικά που έχει περιγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι στα Σκόπια, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών επεχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις, ως εκ τούτου είναι κάτι που μένει να φανεί αν όντως υπήρχε ρήγμα και κυρίως, αν όντως αυτό γεφυρώθηκε.