Με μικρές προσδοκίες για «αμυντική συνεργασία» έρχεται ο Ολάντ

Αν κρίνουμε από την σύνθεση της αποστολής που θα συνοδεύσει τον Γάλλο Πρόεδρο στο ταξίδι του στην Αθήνα, ο μόνος που πιθανόν να θέσει κάποιο θέμα που μπορεί να έχει σχέση με άμυνα και εξοπλισμούς είναι ο ίδιος ο κ.Ολάντ!

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δεν συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή και αυτό είναι ίσως ενδεικτικό των προσδοκιών που έχουν οι Γάλλοι. Οι οποίες φαίνεται ότι δεν είναι πολλές.Παρόλα αυτά ο θόρυβος που προκαλεί το “γαλλικό λόμπι” των Αθηνών είναι εκκωφαντικός και γι΄ αυτόν τον τομέα συνεργασίας. Όμως φαίνεται ότι το Παρίσι έχει τώρα άλλες προτεραιότητες.
Βέβαια όπως λένε πηγές του Μαξίμου

“η σύνθεση της γαλλικής αποστολής που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Ολάντ είναι υπό διαμόρφωση. Η αποστολή αναμένεται να αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, έναν ορισμένο αριθμό επιχειρηματιών καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού”. Ίσως ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος γι΄ αυτό να ήθελε να είναι στην Αθήνα τις ημέρες της επίσκεψης Ολάντ και δεν θα ταξιδέψει στο εξωτερικό όπως είχε πργραμματιστεί. Πιθανόν να αναμένει ότι τελικά στην αποστολή θα είναι και ο Γάλλος ομόλογός του.
Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται μέχρι στιγμής να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Ολάντ είναι η Ségolène ROYAL Υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Najat VALLAUD-BELKACEM, Υπουργός Παιδείας, ο Michel SAPIN, Υπουργός Οικονομικών, η Fleur PELLERIN, Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, και ο Harlem DÉSIR, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Στην ατζέντα της συνάντησης η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν ειδικότερα θέματα που αφορούν την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Χρέος, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς.
Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνγκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.
Ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες.
Για την οριστική διαμόρφωση της ατζέντας, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία.