Μεταμορφώνεται το κέντρο της Αθήνας: Με επτά έργα κλειδία

 Η αρχή θα γίνει από τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλέξάνδρας, με στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες την Άνοιξη του 2019 – Το σχέδιο για την οδό Τοσίτσα

Στη αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αναμένεται να προχωρήσει η κρατική επιχείρηση «Ανάπλαση της Αθήνας».
Τα επτά έργα προτεραιότητας για την «Αναπλαση ΑΕ» είναι:

  1. Η αποκατάσταση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε συνεργασία με τους κατοίκους, την Περιφέρεια Αττικής και το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
  2. Η αναβίωση του πράσινου πεζόδρομου της Τοσίτσα σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
  3. Η επέκταση του προτύπου επιτυχημένου προγράμματος ανάκτησης ακινήτων με κοινωνική ανταπόδοση του Υπουργείου Εργασίας σε άλλες ενότητες κενών κτιρίων του Δημοσίου.
  4. Η ενεργοποίηση έργων που εγκαταλείφθηκαν μέσα στην κρίση, όπως η πλατεία Θεάτρου και
  5. Η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας έως το Καλλιμάρμαρο.
  6. Η αναβάθμιση του εγκαταλειμμένου δημόσιου χώρου της οδού Πειραιώς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
  7. Η αποκατάσταση του θεάτρου Λυκαβηττού, σημειώνοντας για τα δύο τελευταία έργα ότι αφορούν σε δύο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Αρχή με τα Προσφυγικά

Η αρχή θα γίνει από τα Προσφυγικά στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που το 2002 κινδύνεψαν με κατεδάφιση για τις ανάγκες τις προωθούμενης επέκτασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με την έγκριση του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Τελικά, διασώθηκαν με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Αμπελοκήπων, της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου και άλλων φορέων, που κέρδισαν τις προσφυγές στο ΣτΕ.

Ωστόσο, πέρασαν χρόνια για να κηρυχθούν στο σύνολό τους διατηρητέα το 2009. Παρόλα αυτά, το 2013 μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν. Με νόμο που ψηφίστηκε το 2006, επέστρεψαν στο Δημόσιο και έχουν παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.gr, φωτογραφία αρχείου Eurokinissi