Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Παρακολουθούμε κυβερνητικό θέατρο σκιών

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος υποστήριξε με δηκτικό ύφος, «καρφώνοντας» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο: «Βλέπουμε ένα θέατρο σκιών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα. Ο υπουργός Εξωτερικών λέει ότι ο κ. Καμμένος εννοούσε ότι δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία μόνο στα ελληνικά. Λες και μπορούμε να επιβάλουμε στις ξένες χώρες να μιλήσουν στη γλώσσα μας. Αστεία πράγματα για τόσο σοβαρή υπόθεση.» 

Ο κ. Μητσοτάκης αντικρούωντας την κυβερνητική κριτική πέρι έλλειψης επίσημης θέσης από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπογράμμισε ότι η εθνική γραμμή της χώρας είναι αυτή που χαράχτηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή, και ταυτόχρονα η γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θυμίζω προς όλους ότι η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας.» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολο του Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας.»

Επιπλέοιν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε βέλη εναντίον κυβερνητικών στελεχών υπενθυμίζοντας την στάση τους τα προηγούμενα χρόνια έναντι του ονοματολογικού ζητήματος: «Να μην ξεχνούν αυτοί που σήμερα θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι ότι, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν σκληρά, σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν τα ρέστα τους για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ολόκληρο το απόσπασμα από την εισήγηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το Σκοπιανό είναι το ακόλουθο:

Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι πάντα μια υπεύθυνη Παράταξη. Και για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θέλω, για άλλη μια φορά, να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Η Κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Επέλεξε να την κάνει εν κρυπτώ, χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι ένα θέατρο σκιών με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του. Και τον Υπουργό Εξωτερικών να λέει, χθες, ότι ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία μόνο στα ελληνικά. Λες και μπορούμε να επιβάλουμε στις ξένες χώρες να μιλήσουν τη γλώσσα μας.

Αστεία πράγματα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Θυμίζω προς όλους ότι η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Και αυτή προφανώς είναι και η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να θυμίσω, ότι τότε, απέναντι σε πολλές πιέσεις, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την ονομασία. Οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση, που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης (στο erga omnes) αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των Βορείων γειτόνων μας, που προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των Μακεδόνων.

Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση. Είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε για να κρατήσουν τις καρέκλες της εξουσίας. Όπως λέει και ο ελληνικός λαός, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Σήμερα, οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί σε σχέση με το 2008. Στα Σκόπια έχει εκλεγεί μια άλλη Κυβέρνηση.

Στα λόγια δείχνει πιο διαλλακτική και αυτό είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι στην ιστορία μας. Και ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο εσωτερικό της μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αλλά και η Ελλάδα είναι διαφορετική. Με μια Κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αδυνατεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα για λογαριασμό της.

Καλώ την Κυβέρνηση να μας ενημερώσει και να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό, υπεύθυνα και ειλικρινά για όλα τα δεδομένα. Τι συζητά ακριβώς; Τι διαπραγματεύεται; Δίχως πλήρη γνώση των παραμέτρων, καμία υπεύθυνη τοποθέτηση δεν μπορεί να γίνει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και κάτι τελευταίο: Να μην ξεχνούν αυτοί που θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι ότι, όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν σκληρά, σημερινοί κορυφαίοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν τα ρέστα τους για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.