Ν.Δένδιας: Συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΑΜ Μ.Γιωργάλλα – «Ελλάδα και Κύπρος θα είναι πάντα μαζί στην πρώτη γραμμή»

Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ.Μιχάλη Γιωργάλλα, είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε στην Λευκωσία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, την εμβάθυνση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών συνεργασιών, καθώς επίσης και τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας σε νέα αναδυόμενα ζητήματα, όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν απόψεις αναφορικά με τη συνεργασία των δυο χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την εκμετάλλευση διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας.

Οι δηλώσεις ΥΕΘΑ – «Ελλάδα και Κύπρος μαζί στην πρώτη γραμμή»

«Οι συνομιλίες μας σήμερα επιβεβαίωσαν ένα πράγμα: Την ισχυρή μας βούληση να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τον συντονισμό μας τόσο σε επίπεδο διμερές, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο συμμάχων και φίλων μας», δήλωσε ο ΥΕΘΑ στις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του.

«Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε και επίσης συζητήσαμε πώς μπορεί να διευρυνθεί η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε, δεν είναι εργαλεία εναντίον κάποιας άλλης χώρας». «Θα ήθελα να πω επίσης ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, τεράστιας στρατηγικής σημασίας, την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ο κ.Δένδιας ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καλοδεχούμενη κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Στήριξη για την λύση του Κυπριακού

«Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε πάντα την αμέριστη συμπαράστασή μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», είπε ο ΥΕΘΑ.

«Μιας λύσης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, συμβατής βεβαίως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το μεγάλο αυτό αξιακό πλαίσιο, το πιο περήφανο στην ιστορία του πλανήτη τολμώ να πω, στο οποίο ανήκουν και οι δύο χώρες», συνέχισε.

Ο κ.Δένδιας υπενθύμισε την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι δεν υφίσταται μία λύση δύο κρατών. «Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων. Κι εγώ ο ίδιος έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, στο Κοιμητήριο των Πεσόντων και Απαγχονισθέντων του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου 1955 – 59, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι δηλώσεις του Μιχάλη Γιωργάλλα

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ.Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι η επίσκεψη του ΥΕΘΑ επανεπιβεβαίωσε τις  στέρεες βάσεις στις οποίες είναι χτισμένες οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας.

«Με τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, που ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του πολιτικού οργάνου διαβούλευσης των υπουργείων Άμυνας επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας, σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ενισχύοντας τις δομές διαβούλευσης και τον συντονισμό ενεργειών στην αντιμετώπιση κάθε κοινής πρόκλησης και απειλής».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η συνέχιση της πορείας ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών μας σχημάτων και η διεύρυνση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε νέα αναδυόμενα ζητήματα, όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή, είναι μόνο ένα μέρος των κοινών στόχων που έχουμε θέσει. Με τη συνεργασία μας έχουμε επιτύχει οι χώρες μας να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελούν ελκυστικούς εταίρους και αξιόπιστους συνεργάτες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

«Η τουρκική στρατιωτική κατοχή παραμένει η κύρια απειλή και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης».

«Εν όψει της θλιβερής μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974, τονίζουμε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ. Ήτοι, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».