Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, οι ενέργειες της οποίας δημιουργούν προβληματισμό στο ΝΑΤΟ, παρότι η Ατλαντική Συμμαχία τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων την οποία ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε άδικη.

Παράλληλα, εξήρε τη στάση του Αμερικανού υπουργού άμυνας, ο οποίος στηλίτευσε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και εκτίμησε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ αλλά και απομονώνουν τον Ερντογάν.

Σε ερώτηση για την στρατιωτική θητεία, ο ΥΕΘΑ απάντησε πως οι ΕΔ χρειάζονται έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις, όχι αύξηση της θητείας.

Την ίδια ώρα, η Ντόρα Μπακογιάννη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα: «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις», άνοιξε θέμα «επιμήκυνσης».

Τώρα είναι η ώρα να αναβαθμιστούν εξοπλιστικά οι ΕΔ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας μεριμνά για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για αύξηση του κονδυλίου για εξοπλισμούς.

Τώρα είναι η ώρα να αναβαθμιστούν εξοπλιστικά οι ΕΔ, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός επισημαίνοντας και την ανάγκη για προσλήψεις περισσότερων μόνιμων στελεχών.

Οι φρεγάτες Belh@ra αργούν, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε διαπραγμάτευση. Το πολεμικό ναυτικό πρέπει να βρει άμεσες λύσεις, όπως οι φρεγάτες ΜΕΚΟ. Την ώρα που παραλαμβάνει και τις πρώτες πυραυλακάτους. Το ναυτικό μας εξετάζει όλες τις προτάσεις χωρίς πανικό, φόβο και βιασύνη, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε πως το θέμα των ελικοπτέρων ROMEO, που ξεκίνησε ο προκάτοχος του, σύντομα θα περάσει από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής, μαζί με άλλα 6,7 υποπρογράμματα.

Όσο για τα drones, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά, αυτή τη στιγμή οι ΕΔ διαπραγματεύονται την απόκτηση μεγάλων UAV από την Αμερικανική κυβέρνηση. Αύριο, περνάει από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής η ενοικίαση ακόμη δύο drone από το Ισραήλ. Όλα αυτά μέχρι να καταστεί εφικτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο για ελληνικά, πολεμικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πηγή: ANT1