«Νάϊν» Γερμανού ΥΠΕΞ για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις στην Ελλάδα

Η Γερμανία δεν βλέπει να υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις που διεδκικεί η Ελλάδα. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ το επανέλαβε ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά με τον οποίο συναντήθηκε.

Ο Σταϊνμάγιερ είπε ότι η Γερμανία αναγνωρίζει όσα αποτρόπαια έγιναν την περίοδο 1941-44 στην Ελλάδα από τις γερμανικές δυνάμεις αλλά το θέμα των αποζημιώσεων και του δανείου έχουν κλείσει.

Αυτό ήταν το ένα θέμα που έριξε “σκιές” στην συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ. Το δεύτερο ήταν οι δηλώσεις Καμμένου για το “plan b” που έχει η Ελλάδα για συνεργασίες με χώρες εκτός Ευρώπης. Ο Νίκος Κοτζιάς που ρωτήθηκε από δημοσιογράφους επέμεινε ότι η Ελλάδα επιμένει να σκέφτεται το μέλλον της εντός της Ευρώπης.

Για το θέμα του χρέους ο Κοτζιάς υπενθύμισε τις συμφωνίες του 52-53 οι οποίες απαλλαξαν την Γερμανία από τις υποχρεώσεις της και της επέτρεψαν να αναπτυχθεί. “Χωρίς ανάπτυξη , αποπληρωμή χρεών δεν μπορεί να γίνει” , επεσήμανε ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην ελληνική περίπτωση.