ΝΑΤΟ: Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού στο Πεντάγωνο – ΦΩΤΟ

Συνάντηση με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (Supreme Allied Commander Transformation) του ΝΑΤΟ, Στρατηγό Denis Mercier, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα είχαν σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ με αντικείμενο συζήτησης θέματα αρμοδιότητας του Νατοϊκού Διοικητή.

Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξης της. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων την συνεχή παραβατική συμπεριφορά μέσων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, την γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Επίσης συζητήθηκε η ο εκσυγχρονισμός της συμμαχικής δομής Διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας αλλά και η επιτυχής διεξαγωγή της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας.

Στην συνάντησή του με τον SACT, o ΑΓΕΕΘΑ έθεσε επί τάπητος και την σκοπιμότητα συνέχισης της Νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του ΚΕΝΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της Συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ.

Ο Στρατηγός Mercier στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης ενώ εξήρε και την συνεισφορά τους στις συμμαχικές δράσεις. Kατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 ο SACΤ, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα επισκεφθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα, τον Ναύσταθμο Κρήτης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητες του και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη Νατοϊκή εκπαιδευτική οντότητα. 

Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο SACT θα απευθυνθούν στους συμμετέχοντες στο ‘’3rd Nato Maritime Operations Law Seminar’’ το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 και θα παρακολουθήσουν επίδειξη επί εκπαιδευτικών αντικειμένων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σούδας. 

Επιπροσθέτως θα επισκεφθεί την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας καθώς και την συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) στο οποίο θα ενημερωθεί για την οργάνωση και το πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας του.

Δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψη του SACT στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ.