Νέα προτομή για τον Δαβάκη στο Σύνταγμα

Εντολή στον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή νέας προτομής του ήρωα του αλβανικού έπους του 1940, συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Η προτομή, που ήταν τοποθετημένη στην είσοδο του τοπικού διαμερίσματος Κοίτα (ή Κίττα) Οιτύλου, επί της επαρχιακή οδού Αρεοπόλεως-Γερολιμένα, είχε κλαπεί τη νύχτα της 18ης προς 19ης Ιανουαρίου 2013 και δεν έχει βρεθεί, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών.
Η κατασκευή της θα χρηματοδοτηθεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Ο συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, ως διοικητής του αποσπάσματος Πίνδου, πέτυχε την πρώτη ελληνική νίκη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αντιμετωπίζοντας με 2.000 άνδρες και 4 ορεινά πυροβόλα την ιταλική μεραρχία Τζούλια των 15.000 ανδρών και των 20 πυροβόλων.
Συνελήφθη το Δεκέμβριο του 1942 από τους Ιταλούς. Μεταφερόμενος μαζί με άλλους ομήρους με το ατμόπλοιο Σιτά ντι Τζένοβα στην Ιταλία, πνίγηκε, όταν το ατμόπλοιο βυθίσθηκε μετά από τορπιλισμό. Το πτώμα του περισυλλέγει και ετάφη στην Αυλώνα. Αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν και ενταφιάσθηκαν στην Αθήνα.
Το 1948 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε το συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη με το μετάλλιο της Αυτοθυσίας.