Ο Αβραμόπουλος μπροστά στη Λίστα του Σίντλερ

Μπορεί το ραντεβού με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας να τράβηξε όλο το ενδιαφέρον της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον,υπήρξε όμως και μία επίσκεψη που δεν πέρασε απαρατήρητη. Στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, ο Αβραμόπουλος στάθηκε για αρκετή ώρα μπροστά στην λίστα του Σίντλερ.

Το Μουσείο υπέγραψε συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να ερευνηθούν τα αρχεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ (US Holocaust Memorial Museum – USHMM) είναι ανεξάρτητος φορέας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και λειτουργεί σύμφωνα με το Νόμο για το «Συμβούλιο Μνήμης Ολοκαυτώματος».

Τον Απρίλιο του 2012, ζήτησε από τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο να του επιτραπεί να ερευνήσει τα αρχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα ενδιαφέροντός του:

α. Έλληνες Ισραηλίτες, που υπηρέτησαν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή συμμετείχαν σε οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης.
β. Τα εγκλήματα πολέμου από τους Ναζί σε βάρος των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 
Το Μουσείο έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών το 1999 και τα Γενικά Αρχεία Κράτους (ΓΑΚ) το 2010. Μετά την συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον, αναμένεται υπογραφή ακόμη μιας με το Στρατοδικείο Αθηνών για τα αρχεία των εκτάκτων στρατοδικείων που δίκασαν εγκληματίες πολέμου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενέκρινε το αίτημα του Μουσείου με επιστολή την 9 Απριλίου 2012. Στη συνέχεια, το Μουσείο ζήτησε με επιστολή του την 6 Ιουνίου 2012 συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, της οποίας το κόστος θα φέρει το USHMM.

Η Διεύθυνση Γραμματειακής και Μεταφραστικής Υποστήριξης) (ΓΕΣ/ΔΓΜΥ) ως προϊστάμενη επιτελική αρχή της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων (ΥΣΑ), με έγκριση της Ιεραρχίας του ΓΕΣ, διαπραγματεύθηκε με το Μουσείο το κείμενο σχεδίου Μνημονίου.

Το σχέδιο, πριν την ολοκλήρωση του υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΑΣΠ) και συντονίσθηκε με το ΓΕΕΘΑ και την Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΥ/ΥΠΕΞ). Η αρχική εισήγηση υποβλήθηκε στο ΥΠΕΘΑ τον Ιανουάριο 2013 και τελικά εγκρίθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο την 24 Ιουλίου 2013.

Η έρευνα στους φακέλους της ΥΣΑ θα γίνει από την εταιρεία «ΑΜS», που συνεργάζεται για την υλοποίηση του έργου ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ελληνικού Στρατού, που λαμβάνει χώρα στους χώρους της ΥΣΑ.

Το μνημόνιο ανοίγει οδό συνεργασίας με το USHMM, ένα μεγάλο θεσμό με προβολή όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλες τις χώρες που ασχολούνται ενεργά με την ιστορική έρευνα για το Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Προβάλλει τη χώρα μας, όχι μόνο για τις εξαιρετικά επαχθείς απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και για τη συμμετοχή της στην ανάδειξη όλων των πτυχών του τρομερού αυτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.