Ο Σκοπιανός πρόεδρος λατρεύει την Τουρκία!

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ως να ήταν ο επίσημος… διαφημιστής της έκανε δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ( FYROM) κ. Ivanov στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu συμπληρώνοντας τις αναφορές του με τους συνήθεις ψευδείς ισχυρισμούς κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε στους ανταποκριτές του Anadolu στα Σκόπια o Πρόεδρος των Σκοπίων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της ονομασίας καθώς και στους ισχυρισμούς περί βέτο της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

«Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν υπήρξε καμία πρόοδος αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας» διευκρίνισε κατ’ αρχήν ο κ. Ivanov, πλην όμως εξέφρασε την εκτίμησή του  ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή θα μπορέσει να συνδράμει στην επίλυση του ζητήματος μακροπρόθεσμα. 

Προτάσεις για ΜΟΕ

Ωστόσο απέκρυψε ότι η Αθήνα, επί υπουργίας Ν.Κοτζιά, έχει κάνει σειρά προτάσεων για θέσπιση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ότι η χώρα του έχει αποδεχθεί την έναρξη συζητήσεων- κάτι που μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως και διαφωνία στο εσωτερικό των Σκοπίων για το θέμα..Συγκεκριμένα η ανταλλαγή προτάσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει γίνει από τις αρχές Απριλίου  και μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών  των Σκοπίων επιβεβαίωσαν – με 10ήμερη καθυστέρηση την σχετική διαδικασία. Αρχικά το το θέμα είχε συζητηθεί  στη Βουδαπέστη, στο περιθώριο της 5μερούς Συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και πΓΔΜ για θέματα ενεργειακής πολιτικής, σε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ.Ν. Κοτζιά με τον ομόλογο του από την πΓΔΜ κ. Νικολά Ποπόσκι:»Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε ανταλλάξει προτάσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, εξετάζονται σε Σκόπια και Αθήνα και ακολούθως οι δύο πλευρές θα αποφανθούν επ’ αυτών» ανέφεραν τότε από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων «Meta». 
Τώρα γιατί το έκρυψε, ένας θεός ξέρει τι κρύβεται από πίσω…

Φράγμα στο ΝΑΤΟ είναι οι ίδιες οι θέσεις της  πΓΔΜ

Επιπλέον ο Πρόεδρος της πΓΔΜ κ. Ivanov σε ερώτηση αναφορικά με την υποψηφιότητα της πΓΔΜ  στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η Τουρκία παρείχε και συνεχίζει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη. «Ο τουρκικός στρατός με την παροχή εκπαίδευσης προς τον στρατό μας εξασφαλίζει την καταλληλότητά του για το ΝΑΤΟ. Στο ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού βλέπουμε σημαντική υποστήριξη από την Τουρκία, όμως η Τουρκία τι άλλο μπορεί να κάνει όταν μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, κάνοντας κατάχρηση της συμμετοχής της στο θεσμό, εμποδίζει την υποψηφιότητα μιας άλλης χώρας; Εμείς είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα κάνει για εμάς η Τουρκία και ιδιαίτερα για το ότι είναι η φωνή μας στο ΝΑΤΟ».

Βεβαίως δεν είναι η Ελλάδα που εμποδίζει την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά η ίδια της η αλυτρωτική πολιτική που καλλιεργεί τορπιλίζοντας τις συζητήσεις για το όνομα- στάση που οδήγησε στην απορριπτική θέση του ΝΑΤΟ με ομόφωνη απόφαση.

Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ανέφερε ότι η ένταξη της πΓΔΜ εξαρτάται από την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και ότι αυτό εύχονται (οι 26 ηγέτες) να γίνει σύντομα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε τότε: «Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση στη FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας» Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του  τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου όπου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.