Ο venceremos Κώστας Ήσυχος και η θητεία του στο ΥΠΕΘΑ

Ο Κώστας Ήσυχος έφυγε από το ΥΠΕΘΑ και το γραφείο του ΑΝΥΕΘΑ αφήνοντας καλές εντυπώσεις. Ο πρώτος ΑΝΥΕΘΑ με πραγματικά αριστερές καταβολές απέδειξε ότι στα θέματα Άμυνας οι “λογικές” της “δεξιάς” και της “αριστεράς” δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει η κοινή λογική που επιβάλλει ότι πάνω απ΄ όλα είναι το συμφέρον της χώρας.

Το βράδυ του δημοψηφίσματος και μετά από το αποτέλεσμα του σαρωτικού όχι ο Ήσυχος έκλεινε την γραπτή δήλωση νίκης με τον χαιρετισμό venceremos…σοκάροντας ίσως πολλούς απόστρατους που δεν πίστευαν ότι θα το ζούσαν κι αυτό! Τελικά το “θα νικήσουμε” δεν αφορούσε τον Κώστα Ήσυχο. Μετά από το όχι του δημοψηφίσματος ο ίδιος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από μία κυβέρνηση στην οποία έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του ΑΝΥΕΘΑ , δεν μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει ότι έβαλε ψηλότερα τις όποιες πολιτικές απόψεις είχε από τα καθήκοντά του. Έδειξε ότι είχε το προσόν που λείπει από πολλούς πολιτικούς: άκουγε. Όσοι είχαν …ανησυχήσει ότι ο αριστερός “αργεντίνος” θα κάνει “τρέλες” στο χώρο της Άμυνας διαψεύστηκαν γρήγορα και είναι κοινή η πεποίθηση ότι ο Ήσυχος σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά. Θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα ; Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία γι΄ αυτό, ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με το προσωπικό των ΕΔ.

Έθεσε ως στόχο την αντιμετώπιση του ρουσφετιού. Σ΄ ότι τον αφορά το τήρησε. Δεν μιλάμε για “πάταξη” ,γιατί άλλοι δεν στάθηκαν μέχρι τέλους στο ίδιο χαράκωμα μαζί του και το “μέτωπο” κατά των “κοινωνικών αιτημάτων” έσπασε.

Τήρησε χαμηλούς τόνους και θα του πιστώσουμε ότι παρά τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να είχε με τον Καμμένο, ποτέ δεν μίλησε με υποτιμητικό τρόπο για τον ΥΕΘΑ. Και δεν ενοούμε δημόσια, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε ουδέποτε αναφέρθηκε με τρόπο αρνητικό για τους συναδέλφους του στο ΥΠΕΘΑ αν και υπήρξαν στιγμές δύσκολες. Αυτό ισχύει και για τον ΥΦΕΘΑ ,με τον οποίο από κάποια στιγμή και μετά επικράτησε …ψύχρα στις σχέσεις τους.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν η αποχώρηση Ήσυχου από το ΥΠΕΘΑ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική εξέλιξη.