Ο Βενιζέλος αποκαλύπτει τα σχέδια για την αποστολή στην Αφρική

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Περίπου 1.000 Ευρωπαίοι στρατιωτικοί ενδέχεται να μετακινηθούν  στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία,αλλά  σε αυτούς δεν θα συμπεριλαμβάνονται  μέλη του  στρατιωτικού σχηματισμού battle group επικεφαλής του οποίου είναι η Ελλάδα, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε ότι θα διαθέσει μόνο το  Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ στην  Λάρισα για να συντονίζει από την Θεσσαλική πρωτεύουσα τις επιχειρήσεις στην αφρικανική αυτή χώρα προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση και τερματισμός των συγκρούσεων.

<<Κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν πρόκειται να μετάσχει σε αυτή την αποστολή>> ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ε Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου στους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες μετά τις εργασίες της Συνόδου Υπουργών ΥΠΕΞ όπου παρουσίασε το στάτους της αποστολής σε ότι αφορά  και την Ελλάδα.

Εκπαίδευση και προετοιμασία της αποστολής
Για το θέμα αυτό - και την σημασία της ένταξης του Στρατηγείου- ο κ Βενιζέλος είπε: 

<<Είχε προηγηθεί η επίσκεψή μου στο Παρίσι, οι συναντήσεις μου με τον κ. Fabius και τον κ. Moscovici, η παρουσία μου στη γαλλική Γερουσία και η παρουσίαση εκεί των θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας. Είχαμε συζητήσει με τον κ.Fabius την προετοιμασία της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία αποφασίστηκε χθες από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγείο της Λάρισας για την εκπαίδευση και προετοιμασία της αποστολής, αλλά έχει αποσαφηνίσει ότι κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν πρόκειται να μετάσχει σε αυτή την αποστολή. 

Οχι στα battle groups

>>Επίσης, πρόσθεσε ό κ Βενιζέλος,  αποσαφηνίστηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά και από εισήγηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ότι δεν γίνεται η επιλογή της ενεργοποίησης και αξιοποίησης των λεγομένων ομάδων μάχης, των battle groups. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί τώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα ομάδα μάχης, στην οποία τον προέχοντα ρόλο παίζει η Ελλάδα. Δεν κρίνεται κατάλληλος ο σχηματισμός αυτός για να αντιμετωπίσει κρίσεις όπως η κρίση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, άρα η προσφορά του Στρατηγείου της Λάρισας δε συνδέεται με την ενεργοποίηση των battle groups και, όπως είπα και προηγουμένως, αποσαφήνισα πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν Έλληνες στρατιώτες, αλλά είναι σημαντικό για τη Λάρισα να υποδεχτεί αυτή τη δραστηριότητα – και για την υπόλοιπη περιοχή, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σημαντικό>>.

Κόστος δορυφόρων

Να σημειωθεί ότι , όπως προαναφέραμε, η εκτίμηση είναι ότι πέραν των Γάλλων που είναι ηδη εκεί, άλλοι 300-1.000 Ευρωπαίοι στρατιωτικοί θα πάνε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μετα την αποδοχή από την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του Στρατηγείου τς Λάρισας ως συντονιστή της επιχείρησης ( το πρότεινε η Γαλλία και εμείς  αποδεχθήκαμε), επιτροπές στρατιωτικών και εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν τα σχετικά επιμέρους θεματα. Η στελέχωση του Στρατηγείου που είναι πολυεθνικό θα γινει με συνεισφορές,ενώ ο επικεφαλής θα είναι Ελληνας στρατηγός, πιθανώς ο αντιστράτηγος Τελίδης που θα διατηρήσει και την ιδιότητα του Γενικού Επιθεωρητή των εθνικών δυνάμεων.

Ενα μισθό μόνο
Οσον αφορά το στρατηγείο μάχης στον τόπο των επειχειρήσεων αυτό θα είναι υφιστάμενο και δεν θα συμμετάσχει κανένας Ελληνας. Αρμόδια πηγή του ΓΕΕΘΑ είπε ότι κανένας Ελληνας δεν θα πάει στην χώρα αυτή της Αφρικής, »ούτε για έλεγχο των χώρων ούτε για την εγκατάσταση των τηλεπικοινωνιακών μέσων, ούτε για κανέναν άλλο λόγο>>.

Είναι προφανές από αυτό ότι θέσεις όπως αυτή  του Επιτελάρχη στην Λάρισα , επικεφαλής και Γραφείων όπως Επιχειρήσεων, Διαβιβάσεων κ.α. που ενδεχομένως απαιτούσαν μετάβαση για έλεγχο κλπ , θα αναληφθούν από άλλες χώρες. 
Επίσης αρμόδια πηγή επανέλαβε ότι τα έξοδα όπως τυχόν ενοικίασης δορυφόρων,μεταφορών,  κλπ θα καλυφθούν από την ΕΕ – τον λογαριασμό Αθηνά». Επίσης ανέφερε ότι όσοι Ελληνες εμπλακούν στην στελέχωση του Στρατηγείου στην Λάρισα για την επειχείρηση θα λαμβάνουν μόνο τον μισθό τους και δεν θα δικαιούνται πρόσθετα, όπως συνέβαινε σε αποστολές στο εξωτερικό .-