Ο ΥΕΘΑ υπέγραψε την επιστολή προθέσεων επέκτασης του δικτύου αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ – Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα

Την «Επιστολή Προθέσεων περί επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας» υπέγραψε, σήμερα, στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Todor Tagarev και την υφυπουργό Άμυνας της Ρουμανίας Simona Cojocaru, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο κ. Δένδιας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ενισχύεται το αποτύπωμα της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου και αναβαθμίζεται περαιτέρω ο ρόλος του λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

«Η υπογραφή της Επιστολής έρχεται σε συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρουμανίας (στις 9/10)» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Δένδια.

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα 

Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα καθώς προωθείται η χρήση υποδομών στην Ελληνική Επικράτεια και η διασύνδεσή τους με Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παράλληλα, η επέκταση του Ελληνικού συστήματος αγωγών και η διασύνδεσή του με τις δύο έτερες χώρες στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για συνεργασία τριών χωρών σε πλαίσιο ΝΑΤΟ.

Η πρωτοβουλία συμβάλλει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των υποδομών ανεφοδιασμού καυσίμων στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η όδευση της επέκτασης του δικτύου των αγωγών εντός της ελληνικής επικράτειας (Χαλκερό – Αλεξανδρούπολη) και η διασύνδεσή του θα ενισχύσει το ελληνικό αποτύπωμα στον τομέα της Αποτροπής και ‘Αμυνας της Συμμαχίας.

 Η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί

Η υποστήριξή προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Αυτό τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας που συμμετείχε σήμερα στην υπουργική συνάντηση για την ‘Αμυνα στην Ουκρανία (Ukraine Defence Contact Group), στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του υπουργού ‘Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ ‘Οστιν.

‘Οπως ανέφερε στην ανάρτηση του, στη συνάντηση «παρέστη και μίλησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

Συνάντηση Δένδια με τον Ουκρανό και τον Λιθουανό ομόλογό του

Ο κ.Δένδιας, σε συνάντησή του με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, συμφώνησε να επισκεφθεί ξανά την πόλη της Οδησσού και το Κίεβο.

«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, στον οποίο επανέλαβα τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας. Ο Ουκρανός Υπουργός με ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου. Συμφωνήσαμε ότι θα επισκεφθώ το Κίεβο και την Οδησσό», έγραψε ο ΥΕΘΑ.

Συζήτηση και με τον Λιθουανό υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άρβιντας Ανουσάουσκας, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο ΥΕΘΑ.

«Εγκάρδια συζήτηση» και «ανταλλαγή απόψεων για ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές πλαίσιο όσο και σε πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ» ανέφερε σχετικά σε ανάρτησή του στο Χ ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα, σε άλλη ανάρτηση ο κ. Δένδιας δημοσίευσε φωτογραφία με τον «φίλο», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα, στη συνάντηση του Ukraine Defence Contact Group με συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες.