Οι 300 της Βουλής αγνόησαν -ξανά- τα «μαύρα σύννεφα» στην Άμυνα και στα εθνικά θέματα

Μέσα στο μαύρο μας το χάλι αναμέναμε ότι στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη πρόσταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης προς τη κυβέρνηση,θα γινόταν μια συζήτηση η οποία σε κάποια σημεία της τουλάχστον θα είχε να κάνει ακριβώς μ΄ αυτό το μαύρο χάλι μας. Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ χειρότερα.

Τρεις μέρες παρακολουθήσαμε μια τελείως ανούσια αντιπαράθεση για το αν έπρεπε ή όχι να γίνει η πρόταση δυσπιστίας! Για το τι συμβαίνει στη χώρα και κυρίως για το τι ακόμη μας περιμένει δεν μπορέσαμε να ακούσουμε κάτι. Και γι΄ αυτό μάλλον θα πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότερο ανήσυχοι.

Υποτίθεται ότι θα ακούγαμε για το τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει σε κάθε τομέα του κυβερνητικού έργου. Αλλά δεν το ακούσαμε.

Οι στρατιωτικοί ,αλλά και οι πολίτες που πληρώνουν πολλά λεφτά για την Εθνική Άμυνα φυσικά δεν εξαιρούνται από τον κανόνα. Για τα όσα έχουν συμβεί σ΄ αυτό το χώρο, ,για όσα δεν έχουν γίνει για να διασφαλιστούν τα ελάχιστα για την λειτουργία των ΕΔ και κυρίως για τα πραγματικά πολύ μεγάλα προβλήματα που κάθε 24ωρο μεγαλώνουν δεν ειπώθηκε ούτε λέξη.

Δεν υποστηρίζουμε ότι θα έπρεπε να ανέβει στο βήμα της Βουλής ο ΥΕΘΑ και να ανακοινώσει τα ποσοστά διαθεσιμοτήτων που έχει σε έγγραφες αναφορές στο γραφείο του. Εκτός από τον πανικό που πιθανότατα να προκαλούσε ισως να διαπίστωνε με δέος ότι ακόμη κι έτσι πολλοί συνάδελφοί του στην αίθουσα δεν θα καταλάβαιναν το μέγεθος του θέματος! Γι΄ αυτούς η Εθνική Άμυνα είναι χώρος άγνωστος και ακόμη χειρότερα ανεπιθύμητος! Έχουν ξεχάσει πάρα πολύ γρήγορα ότι η τελευταία μεγάλη και οδυνηρή για τα εθνικά συμφέροντα κρίση, η κρίση των Ιμίων “στήθηκε” και κλιμακώθηκε μέσα σε περίπου ένα μήνα. Αλλά στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι ξεχνάμε εύκολα και γρήγορα.

Δυστυχώς το καμαπανάκι κινδύνου που έπρεπε με ευκαιρία την πρόταση δυσπιστίας να χτυπήσει δυνατά και επίμονα εντός του κοινοβουλίου δεν χτύπησε,ούτε τώρα. Όλα πάνε καλά στην Εθνική μας Άμυνα; Όχι βέβαια.

Η κατάσταση σε πολλούς τομείς της έχει φθάσει σε σημείο οριακό και γι΄ αυτό επικίνδυνο. Το …επιχείρημα ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί και άρα όλες αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές τρομάζει όσους έχουν την πραγματική εικόνα αριθμών, ποσοστών και προβλημάτων. Και όσο κι αν επικαλούμενοι το απόρρητο των στοιχείων δεν μιλάμε πιστεύοντας ότι η πραγματική καταστάση των Ελληνικών ΕΔ είναι “κρυφή” προς ενδιαφερόμενους γείτονες το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να διορθώσουμε άμεσα τα βασικά έστω προβλήματα.

Τα “παρκαρισμένα” εδώ και χρόνια αεροπλάνα, τα δεμένα υποβρύχια και οι “μαύρες τρύπες” σε συστήματα επιτήρησης και ελέγχου είναι από καιρό γνωστά . Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν είναι ευχάριστη αλλά πρέπει να τη δεχτούμε.

Αυτό που δεν μπορεί να είναι πια ανεκτό ούτε για μια μέρα είναι να συνεχίζουμε να βάζουμε τα προβλήματα της Εθνικής Άμυνας της χώρας “κάτω από το χαλί”, αφήνοντάς τα για τον επόμενο Υπουργό και τους διάδοχους Αρχηγούς. 

Πάρα πολλοί από τους ομιλητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας τόνισαν την ανάγκη σταθερότητας της χώρας. Συμφωνώντας απόλυτα μ΄ αυτή την άποψη δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως και γιατί ο τομέας της Εθνικής Άμυνας τους είναι τόσο προκλητικά αδιάφορος.

Διαβάστε ακόμη:

Μπαταρίες υποβρυχίων 209: Θρίλερ μέχρι τελευταία στιγμή

Ο Στόλος έμεινε μ΄ ένα υποβρύχιο και επισήμως! Ανακοίνωση του ΓΕΝ το επιβεβαιώνει

C 27: Από τα 12 αεροσκάφη που παραγγείλαμε μένουμε με 8 και θα πετάνε 4