Μέριμνα προσωπικού: Οι παροχές που ανακοίνωσε ο Καμμένος για το 2018

2018-01-22 21:00:53
2018-01-23 07:00:53


Ένα ευρύ πακέτο παροχών και ενισχυτικών δράσεων συνθέτουν το πλάνο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, για τη Μέριμνα του Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2018. Στην αιχμή της στρατηγικής  για το Έτος Μέριμνας Προσωπικού βρίσκεται η στέγαση,  η νοσοκομειακή περίθαλψη, η εξαγορά των «κόκκινων δανειών», αλλά και το οικονομικό κομμάτι με την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά καθώς επίσης και η αποκατάσταση των αδικιών του νέου μισθολογίου, η φροντίδα για τα ΑμΕΑ και η μέριμνα για τα παιδιά.

Επιχείρηση «Χακί Τράπεζα»
Μεγάλη ανάσα αναμένεται να δώσει ενδεχομένη εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «χακί τράπεζα». Στόχος είναι η εξαγορά των »κόκκινων» δανείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Την πρωτοβουλία αυτή θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ θα υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση στις συστημικές τράπεζες. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για το 2018 που ανακηρύχτηκε Έτος Μέριμνας Προσωπικού.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Καμμένος έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία με την καταγραφή των δεδομένων για τα δανειακά προϊόντα που έχουν λάβει τα στελέχη και το προσωπικό από όλα τα επιτελεία. «Ηδη έχουμε ζητήσει μεσω των επιτελείων να καταθέσει το προσωπικο τα στεγαστικά δάνεια τα οποία του έχουν χορηγηθεί απο τις τράπεζες.» και διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία περιλαμβάνει και ορισμένα εξυπηρετούμενα δάνεια ακόμη και καταναλωτικά: «Συλλέγοντας αυτά τα στοιχεία ετοιμάζουμε μια πρόταση για εξαγορά ολων των δανείων κόκκινων και πράσινων. Εμείς θα ζητησουμε την αγορά τους με την έκπτωση που μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις»

Όπως σημείωσε αφού καταγραφεί το «άνοιγμα» του προσωπικού θα γίνει η αντιπαραβολή με τα διαθέσιμα στα Ταμεία και στον ΑΟΟΑ. Απαντώντας σε ερώτηση του OnAlert αναφορικά με τον «προϋπολογισμό» του συγκεκριμένου προγράμματος, ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι με αυτή την πρωτοβουλία δεν θα υπερκαλυφθούν τα διαθέσιμα.

Το επίδομα παραμεθορίου
Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο μέσα στον επόμενο μήνα τα στελέχη θα δουν αναδρομικά στο μισθό τους το επίδομα παραμεθορίου.

Αποκατάσταση αδικιών νέου μισθολογίου
Σύμφωνα με τον κ.Καμμένο τους πρώτους μήνες του μισθολογιου εμφανίστηκαν αδικίες. Όπως υποστήριξε, στο μισθό του Απριλίου θα αποκατασταθούν οι αδικίες και όπως τόνισε σε αυτή τη μισθοδοσία τα στελέχη ποια θα είναι τα πραγματικά δεδομένα.

Επιστροφή αναδρομικών
Ο κ.Καμμένος επανέλαβε ότι το 2018 θα καταβληθεί προσπάθεια για την καταβολή του μεγαλύτερου ποσοστού του υπόλοιπου 50% της αποόφασης του ΣτΕ μέσω επιδομάτων και αναβάθμισης του μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού. 

Η στέγαση
Στο «μέτωπο της στέγασης στόχος είναι η κάλυψη του 100% των αναγκών του προσωπικού στον Έβρο, στα νησιά και σε όλη την παραμεθόριο. Φέτος αναμένεται να παραδοθούν επιπλέον 132 στρατιωτικά οικήματα.

Νοσοκομειακή – Υγειονομική Περίθαλψη
Προωθείται η ανακατασκευή και αναβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με πρώτο το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορία μέσα από ενα πρόγραμμα ΑΩ 

Επιπλέον Παροχές
Στόχος όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι η διεύρυνση των εκπτώσεων σε όλα τα μεσα μεταφορας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για τους στρατεύσιμους.

Ενδεκτικά επιδιώκεται: 
1. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να φτάσει στο 50%
2. Στα ΚΤΕΛ να ανέβει ακομη 25%
3. Επιπλέον εξετάζεται η σύναψη συμφωνιών με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες για την μετακίνηση του προσωπικού με την προαγορά εισιτηρίων σε χαμηλότερες τιμές. 

Ακόμη γίνονται διαβουλεύσεις με ασφαλιστικές εταιρείες για την παροχή εκπτωτικών τιμολοίων στα στελέχη και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος θα προωθηθεί η χορήγηση διατακτικών έως 1500 ευρώ για χρήση στα στρατιωτικά πρατήρια.