«Οικονομική κι όχι πολιτική η απόφαση για ΔΕΠΑ»,λέει ο υφ.Εξωτερικών

»Οικονομική και όχι πολιτική» θα είναι η απόφαση για την  ιδιωτικοποίησης των ελληνικών πετρελαϊκών εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον – και ανταγωνισμός- από ΗΠΑ και Ρωσία.
 Την απάντηση αυτή έδωσε  ο Υφυπουργός Εξωτερικών  κ. Δ. Κούρκουλας όταν, στο πλαίσιο συνέντευξή του  στο EurActiv και στον δημοσιογράφο Georgi Gotev, ρωτήθηκε αν η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον και από άλλες πρωτεύουσες, ώστε να μην πουλήσει στην Ρωσία.Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Κούρκουλας δεν διέψευσε ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον.

Ολόκληρος ο σχετικός διάλογος – αλλά και άλλα σημεία για τα ενεργειακά-  είναι ο εξής :

Δημοσιογράφος:  Αναφέρατε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ένα μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να είναι αυτό της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών πετρελαϊκών εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, τις οποίες προφανώς η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει.
Δ. Κούρκουλας:  Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία. Περιμένουμε πως η διαδικασία θα τελειώνει ως τον Απρίλιο-Μάρτιο πιστεύω. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων. Και είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια. Όσον αφορά τους πλειοδότες, διαγωνίζονται σε ένα πεδίο ίσων όρων, και όποιος κάνει την καλύτερη προσφορά θα τις κερδίσει
.
Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον, και από άλλες πρωτεύουσες, ώστε να μην πουλήσει στην Ρωσία;
Δ. Κούρκουλας: Είναι λογικό κάθε κράτος να προσπαθεί να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα. Αυτό είναι φυσιολογικό στην ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία. Αυτή όμως δεν θα είναι μια πολιτική απόφαση. Θα είναι μια οικονομική απόφαση. Αλλά εκτός από αυτή την πολύ σημαντική ιδιωτικοποίηση, υπάρχουν και άλλα σημαντικά σχέδια που συμπεριλαμβάνουν τουριστικές επενδύσεις. Περιμένουμε αυτή τη χρονιά, εάν όλα πάνε σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πως θα έχουμε μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, ο ποίος παραμένει ένας πολύ δυναμικός τομέας.
Ως προς τα ενεργειακά, θα ήθελα να αναφέρω πως αναμένουμε αυτό το καλοκαίρι την απόφαση του consortium στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό αερίου, είτε για τον ΤΑΡ ή το Δυτικό Ναμπούκο.

Δημοσιογράφος: Η προτίμησή σας είναι προφανώς ο ΤΑΡ, του οποίου η κύρια κατεύθυνση είναι δια μέσου της Ελλάδας.
Δ. Κούρκουλας: Είναι η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία. Παράλληλα συνεχίζουμε τις διερευνητικές μας ενέργειες σε διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές.

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε τεράστια αποθέματα αερίου;
Δ. Κούρκουλας: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι αλήθεια ή όχι, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να δώσει απτά αποτελέσματα αργότερα. Τώρα η μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία και την οικονομία είναι το πώς θα σταματήσουμε αυτή την καλπάζουσα ανεργία και πως θα επιστρέψουμε στα επίπεδα ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης.