Πολυτεχνείο: τι λέει η ημερήσια διαταγή του ΥΕΘΑ

Ημερήσια Διαταγή προς το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξέδωσε ο ΥΕΘΑ,στην οποία αναφέρει.:

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Η Πολιτεία εκφράζει, και σήμερα, τον θαυμασμό της στην ηρωική πράξη της νεολαίας κατά του Απριλιανού καθεστώτος. Σε δύσκολα χρόνια βρήκαν τη δύναμη και άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, με γενναιότητα και αυθορμητισμό.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 υπήρξε προπομπός της ομόθυμης αντίδρασης του Ελληνικού λαού, αλλά και διαχρονικό σύμβολο αντίστασης στο αυταρχικό καθεστώς, που κατέλυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις συνταγματικές ελευθερίες και προσέβαλλε την τιμή του στρατεύματος.

Είμαστε, ως εκ τούτου, πολλαπλά ευγνώμονες στην φοιτητική νεολαία που με το πάθος της, τίμησε τις δημοκρατικές μας παραδόσεις.

Τέτοιοι αγώνες, για ευγενή ιδανικά, μας επιτρέπουν σήμερα, να έχουμε σημεία αναφοράς που αναβαθμίζουν τη σχέση μας με την Ιστορία και αιτιολογούν στον καθένα μας ξεχωριστά αυτή την αγωνιστική ιδιαιτερότητα του Ελληνισμού, δείχνοντας, συνάμα, ότι πίσω από κάθε δημοκρατική κατάκτηση υπάρχουν σκληρές πολιτικές και κοινωνικές προσπάθειες. Και τούτα τα σημεία αναφοράς μας επιτρέπουν να έχουμε αρμούς, να έχουμε έναν ιστό κοινωνικής και εθνικής συνοχής, συνθέτοντας τις όποιες διαφορές προς εθνικό όφελος, με καθαρούς στόχους το κράτος δικαίου, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, την κοινωνική ευημερία, την ποιότητα ζωής, το επίπεδο πολιτισμού.

Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων

Σήμερα, με τον καθημερινό σας αγώνα και με την προσήλωση στο εθνικό καθήκον αποδεικνύετε συνεχώς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι στυλοβάτες του Έθνους και των δημοκρατικών θεσμών. Συνεχίστε με ζήλο και υψηλό φρόνημα, βέβαιοι ότι απολαμβάνετε την πλήρη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη της Πολιτείας και του Ελληνικού λαού, που προσβλέπει σ΄εσάς σαν τον εγγυητή της ανεξαρτησίας του και της προόδου του.

Αυτή η ακούραστη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και η αφοσίωση στη Συνταγματική αποστολή τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία της στρατιωτικής αρετής και της εθνικής μας υπερηφάνειας, δείχνουν το δρόμο της αισιοδοξίας και της προοπτικής.

Χρειάζεται ενότητα, αλληλεγγύη, και ομοψυχία προκειμένου να υπερβούμε την κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε την απογοήτευση, να ανορθώσουμε και πάλι τον τόπο μας, να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλειά μας και να βελτιώσουμε στο έπακρο τη δημοσιονομική μας λειτουργία. Χρειάζεται μια πάνδημη, ενιαία, συλλογική, εθνική προσπάθεια. Αυτό ζητά από εμάς η νεολαία μας, που αγωνιά και ασφυκτιά από τα δύσκολα προβλήματα του παρόντος και σ΄αυτό οφείλουμε να ανταποκριθούμε, τιμώντας έτσι και τον αγώνα και τα οράματα εκείνης της νεολαίας, της νεολαίας του Πολυτεχνείου».