Παναγιωτόπουλος: «Ακόμη και μέσα στο 2022 η απόφαση για τις κορβέτες» – Τι είπε για S-300 και Ακάρ

Μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», όπου μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα, την Τουρκία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί τις προτάσεις για την απόκτηση τριών ή τεσσάρων, ανάλογα με την εναλλακτική, κορβετών, αλλά η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη καθώς οι λεπτομέρειες είναι πολύ οριακές. «Και οι δύο προτάσεις είναι πολύ καλές» (η γαλλική κορβέτα Gowind της Naval Group και η ιταλική FCX-30 κλάσης DOHA της εταιρίας Fincantieri), δήλωσε ο Υπουργός.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο παράμετροι για την τελική απόφαση. Η πρώτη παράμετρος είναι η χρηματοδότηση αυτής της αγοράς. «Όποιος δηλαδή δώσει τους πιο ευνοϊκούς όρους, οπωσδήποτε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση». Η δεύτερη παράμετρος είναι η δυνατότητα ναυπήγησης κάποιων από αυτά τα καράβια, σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία. Την επιλογή αυτή προσφέρουν και οι δύο προτάσεις, όπως τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος. «Οι Γάλλοι έχουν συνεργαστεί περισσότερο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι δε Ιταλοί με τα ναυπηγεία Ελευσίνας».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο ΥΕΘΑ δήλωσε: «Θεωρώ ότι ακόμα και μέσα στο έτος να πάρουμε την τελική απόφαση. Και οι δύο λύσεις είναι εξαιρετικές από πλευράς κάλυψης αναγκών, όπως αυτές τις προσδιορίζει το Πολεμικό Ναυτικό, γιατί εμείς ακούμε αυτά που μας λένε τα Επιτελεία».

Σε διαδικασία παράδοσης η δεύτερη εξάδα των Rafale

Η δεύτερη εξάδα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, από τα 24 συνολικά που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει η Ελλάδα, είναι σε διαδικασία παράδοσης. «Έχουν έρθει τα δύο πρώτα, τις προάλλες ήρθε ένα τρίτο και αναμένεται άλλο ένα, αρχές του 2023», είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος. Υπογράμμισε, δε, ότι άλλα έξι Rafale αναμένονται «μέσα στο 2023 κι άλλα έξι το επόμενο έτος».

Όσον αφορά τις φρεγάτες Belharra από την Γαλλία, ο Υπουργός δήλωσε ότι η πρώτη βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ναυπήγησης, ωστόσο δεν έχει ληφθεί η απόφαση για την ενεργοποίηση της «option» για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας. 

«Υπάρχει εναλλακτική για την πρόσκτηση μίας ακόμα. Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει αν θα την ασκήσουμε και τα αμέσως επόμενα μεγάλα προγράμματα». Επίσης, δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO. «Προχωρά αυτή η απόφαση, τις προάλλες το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να πάει με τον αρχικό κατασκευαστή που είναι γερμανική εταιρεία».

Τι είπε για Τουρκία και Χουλουσί Ακάρ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι «η αποτροπή είναι σπουδαία υπόθεση και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα για να ενισχύσει το αποτρεπτικό της αποτύπωμα, τα τελευταία χρόνια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, είναι ικανές, ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Η δική μας δουλειά είναι να βοηθήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους» συνέχισε.

«Είναι απαράδεκτο ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να απειλεί κάποιον άλλον με στρατιωτική δράση. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε και δεν δέχονται και οι εταίροι στο ΝΑΤΟ. Όλοι έχουν βγει κι έχουν πει ότι αυτό είναι απαράδεκτο».

Για τη σχέση του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι «είναι αρκετά καλή. Έχουμε την ευχέρεια να ανταλλάσσουμε μηνύματα ο ένας με τον άλλον αν χρειαστεί, για όπου χρειαστεί». «Υπάρχει μία ανοιχτή πρόσκληση εκατέρωθεν για επίσκεψη στην Τουρκία και στην Ελλάδα αντίστοιχα, αλλά να σας πω κάτι; Δεν αισθάνομαι πολύ βολικά να πάμε για μία επίσκεψη κοινωνικής φύσεως, να ανταλλάξουμε μάλλον επισκέψεις, να πάω εγώ, να έρθει αυτός για μία επίσκεψη άτυπη περισσότερο κοινωνικής φύσεως, κάτω από αυτό το κράτος…», πρόσθεσε ο κ.Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις μπορούν να γίνουν αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ειδικότερα από την μεριά της Άγκυρας.


«Δηλαδή φανταστείτε τώρα, πάλι να είναι στο τραπέζι μία τέτοια πρόταση κι ένα βράδυ ας πούμε ή στη διάρκεια μίας ημέρας να σημειωθούν κάποιες δεκάδες υπερπτήσεις, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος. Θα βοηθούσε μια αποτελεσματική τέτοια συνάντηση; Ασφαλώς και όχι».

«Δεν θα δώσουμε τους S-300 στην Ουκρανία»

Για το ενδεχόμενο παραχώρησης του συστήματος αεράμυανας S-300 στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση» ενώ προσέθεσε ότι «οι Ουκρανοί βέβαια ρώτησαν. Είχα την ευκαιρία να το ακούσω με τα αυτιά μου -από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι- και να απαντήσω όταν πριν από ένα μήνα περίπου συνόδευσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επίσκεψή της στο Κίεβο κι είχαμε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά».

«Η απάντησή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι, για λογαριασμό της κυβέρνησης βέβαια, του πρωθυπουργού, σταθερή και απαράλλαχτη» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη κάποιων οπλικών συστημάτων για συγκεκριμένους λόγους, επειδή αντιμετωπίζει μια απειλή. Δεν θα κάνουμε τίποτα λοιπόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το παραμικρό που θα έφερε οποιοδήποτε ρήγμα, οποιοδήποτε μικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη έναντι αυτής της απειλής».


Πρόσθεσε ότι μια πρόταση «ανταλλαγής» θα αντιμετωπιζόταν με αρκετό σκεπτικισμό. «Αν είναι να πάρω κάτι σε δυο χρόνια έτοιμο και να δώσω κάτι άλλο που έχω τώρα αυτή τη στιγμή, όχι δεν είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή».

Καταλήγοντας, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι δεν γίνονται σκέψεις αυτήν τη στιγμή για αύξηση της θητείας, ενώ είπε πως η μείωση της θητείας σε συγκεκριμένες περιοχές είχε οριακό όφελος. «Δεν μπορώ να πω ότι είχε και εντυπωσιακό όφελος, δεν τονώθηκαν δηλαδή οι αριθμοί, η επάνδρωση, η στελέχωση των μονάδων στα νησιά. Τώρα κάνουμε την αποτίμηση, δεν εκτιμώ ότι είναι της ώρας να μπει θέμα αύξησης της θητείας και δεν θα μπει το επόμενο διάστημα».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ