OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Παναγιωτόπουλος για Εθνοφυλακή: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της

06/10/2021 - 13:16
Παναγιωτόπουλος - Εθνοφυλακκή
Share on FacebookShare on Twitter

Ως τη σημαντικότερη «πρωτοβουλία για την Εθνοφυλακή και την αναβάθμισή της» που βρίσκεται σε εξέλιξη χαρακτήρισε «την εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία της» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Όπως ανέφερε, «από τον Αύγουστο 2019 η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο της διαρκούς επαύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την αποτροπή προκλήσεων και την επιτυχή αντιμετώπιση των απειλών, καθώς επίσης και της αναγνώρισης από την πολιτεία του σημαντικού ρόλου που επιτελούν οι εθνοφύλακες, εξέδωσε κατευθύνσεις για την αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής».

«Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι άρτιο, πλήρες νομικά και διευθετεί κατά ολιστικό και οριστικό τρόπο τα ζητήματα που αφορούν στην Εθνοφυλακή», πρόσθεσε.

Με τις διατάξεις «Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος «έχει εισαχθεί ο όρος της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών, ως η σχεδίαση και ο προγραμματισμός που αναφέρεται στην οργάνωση, προπαρασκευή και κινητοποίηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προς επιβίωση στον πόλεμο ή την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην ειρήνη και συμβολή αυτών στην Εθνική Άμυνα».

«Με τις διατάξεις του ν. 2641/1998 «Παλλαϊκή Άμυνα και άλλες διατάξεις» εμφανίστηκε στα ισχύοντα νομικά κείμενα ο όρος της Παλλαϊκής Άμυνας (ΠΑΜ), νοούμενη ως η ενεργός συμμετοχή στην εθνική ασφάλεια όσων Ελλήνων και Ελληνίδων μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες για αυτήν και δεν μετέχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κύρια αποστολή της Παλλαϊκής Άμυνας είναι η Πολιτική Άμυνα και η Πολιτική Προστασία σε περίοδο ειρήνης και η Τοπική Άμυνα, η Πολιτική Άμυνα και η Πολιτική Προστασία σε περιόδους έντασης, κρίσης ή και επιχειρήσεων.

«Με τις διατάξεις του ν. 3013/2002 «Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας», ο χειρισμός καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου, πέρασε στην αρμοδιότητα του διευρυμένου ως προς τις αρμοδιότητες φορέα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και διαχωρίστηκε πλήρως από την Παλλαϊκή Άμυνα», επεσήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 23 του ΝΔ17/1974 «Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης» μετά την κήρυξη της πολιτικής κινητοποίησης, «δύναται κατόπιν εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού να ενεργείται πολιτική επιστράτευση προσωπικού από τους υπουργούς και τους περιφερειάρχες, προς ικανοποίηση των αναγκών της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών σε έμψυχο δυναμικό» συνέχισε ο ΥΕΘΑ.

«Κατά συνέπεια», υπογράμμισε, «η εφαρμογή των μέτρων επίταξης σε καιρό ειρήνης, προσωπικών υπηρεσιών (θεομηνία, διακινδύνευση αγαθού δημόσιας υγείας), προϋποθέτει απόφαση πρωθυπουργού, η οποία προκαλείται από τον αρμόδιο για την αντιμετώπιση της αιτίας υπουργό και εξουσιοδοτεί αυτόν (ή τον οικείο περιφερειάρχη) για την έκδοση απόφασης επιβολής, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται η αρμοδιότητα των φορέων Παλλαϊκής Άμυνας-Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών του Πολιτικού Τομέα, σε καιρό ειρηνικής περιόδου, για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), «αξιολογεί τα επιχειρησιακά δεδομένα και προβαίνει στην εκδήλωση των αναγκαίων ενεργειών», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Σε αυτό το πλαίσιο έχει εξετασθεί η συγκρότηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ειδικής Σύνθεσης σε αστικές περιοχές του εσωτερικού, με τομείς κυρίως Μηχανικό, Νοσηλευτική/Ιατρική και τεχνικές ειδικότητες, για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού σε φυσικές καταστροφές», κατέληξε, στην απάντησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Tags: ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Πασχαλινή «έφοδος» στο επιτηρητικό φυλάκιο «126» στον Έβρο – Το μήνυμα στα στελέχη [pics]

12/04/2026 - 12:11
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας από Ξάνθη: Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαφυλάττουν την ακεραιότητα της Πατρίδας 365 μέρες τον χρόνο

11/04/2026 - 16:20
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση 40 στρατοπέδων

08/04/2026 - 21:49

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1986 Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τη Λιβύη και χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111

Sky News: Η κυβέρνηση Στάρμερ ζητά από τους αρχηγούς των Επιτελείων να βρουν 3,5 δισ. λίρες και να προετοιμαστούν για πόλεμο

Το σχέδιο του Ισραήλ για «τρεις ζώνες» στο Λίβανο: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Ρωσία: Δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Πέτερ Μαγιάρ

Συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον: «Ιστορική ευκαιρία» να σταματήσει η επιρροή της Χεζμπολάχ

Τραμπ: «Οι συνομιλίες με το Ιράν μπορεί να αρχίσουν ξανά τις επόμενες δύο ημέρες»

CENTCOM: 10.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: 8 παραβιάσεις και τρεις παραβάσεις από UAV και CN-235

Top News

Η Ρία Ελληνίδου χόρεψε με τον γιο του Δημήτρη Αλεξάνδρου - Το βίντεο από τις διακοπές τους στην Αράχωβα

Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και άλλα 7 μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας έλαβαν κι επίσημα το επώνυμο Ντε Γκρες, με απόφαση του ΣτΕ

Κεφαλονιά: Μυστήριο με τον θάνατο της 19χρονης - Το «SMS» που πρόδωσε τους 3 άνδρες, «την έχουμε παρατήσει μόνη της»

Καιρός: Κύμα αφρικανικής σκόνης θα «πνίξει» τη χώρα τις επόμενες ημέρες - Πότε και πού αναμένονται λασποβροχές

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert