Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για τη μοριοδότηση διακεκριμένων εφήβων και αθλητών στα σώματα ασφαλείας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τοποθετήθηκε σε επίκαιρα ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Μοριοδότηση διακεκριμένων εφήβων και νέων αθλητών για σώματα ασφαλείας».

Δεν προβλέπεται ποσοστό προσαύξησης για πρόσληψη των εν λόγω αθλητών ως ΕΠ.ΟΠ., καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις παροχές που χορηγούνται σε διακρινόμενους αθλητές (ν.2725/1999, Α΄121), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αφορά σε οικονομικές επιβραβεύσεις και ευεργετήματα, όπως εισαγωγή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, διορισμό σε κενές οργανικές ή συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, σε υπηρεσίες ή φορείς του Δημοσίου, καθώς και διευκολύνσεις για την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επανέλαβε, το ΥΠΕΘΑ συλλέγει, επεξεργάζεται και συντονίζει τις απόψεις-προτάσεις του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, προκειμένου, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο, να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες νομοτεχνικές τροποποιήσεις-βελτιώσεις, με γνώμονα τις υπηρεσιακές, αλλά και τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε:

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του ν.2936/2001 (Α΄166), τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Κατ’ εξουσιοδότηση της προαναφερθείσας διάταξης εκδόθηκε το π.δ.292/2001 «Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών» (Α΄204), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατώτερα στελέχη και την κάλυψη θέσεων επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων, προϋπόθεση που απαιτεί σημαντική εκπαίδευση και εξειδίκευση.

Ως εκ τούτων, κατ’ επιταγή των υπηρεσιακών και επιχειρησιακών αναγκών για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, πριμοδοτήθηκε το προσωπικό που είναι εξειδικευμένο με εμπειρία, τεχνογνωσία και κατάρτιση επί επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου