Πανελλήνιες εξετάσεις 2018: Τα τρία κλειδιά που θα καθορίσουν τις βάσεις

 Είναι πολλές και σημαντικές οι αλλαγές που αφορούν στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2018. Οι αλλαγές αυτές θα κρίνουν και τις βάσεις.

Περίπου 100.000 υποψήφιοι έχουν μπει στην τελική ευθεία. Οι πανελλήνιες εξετάσεις φέτος ωστόσο περιλαμβάνουν ένα νέο Πανεπιστήμιο, αυτό της Δυτικής Αττικής ενώ λείπουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Παράλληλα η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 4.000 φέρνουν τα πάνω κάτω.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, αναλύει τους τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να δείξουν το πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις.

Πρώτον, ο βαθμός δυσκολίας ή ευκολίας των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.

«Ο βαθμός ευκολίας-δυσκολίας των θεμάτων εκτιμώ ότι δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από πέρσι. Και αυτό κυρίως διότι τα τελευταία χρόνια με τα λεγόμενα διαβαθμισμένα θέματα (απλά, εύκολα, δύσκολα, δυσκολότερα) έχει βρεθεί ένας τρόπος βαθμολογικής διασποράς και κατανομής των υποψηφίων, κοντολογίς μια «στρατηγική διαχείρισης» του μαθητικού πληθυσμού. Κι αν ένα μάθημα έχει πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας από τον περσινό, ένα άλλο θα έχει σίγουρα μικρότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στατιστικό ισοδύναμο», σχολίασε ο κ. Κάτσικας.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.gr