Πάνος Καμμένος: Επίσκεψη ισχυρού συμβολισμού στο Άγιον Όρος

Επίσκεψη ισχυρού συμβολισμού του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου στο Άγιον Όρος. Ο σκοπός της παρουσίας του κ. Καμμένου στην Αθωνική Πολιτεία είναι διττός και πραγματοποιείται με φόντο τις εν εξελίξει διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος, λοιπόν, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος για τον εορτασμό των Θεοφανείων αλλά και για τα εγκαίνια του λιμενοβραχίονα Καρουλίων που ανακατασκεύασε εκ βάθρων η Διεύθυνση Μηχανικού του Γ’ Σώματος Στρατού. 

Η κατασκευή του λιμενοβραχίονα των Καρουλίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο υποδομής για την Αθωνική Πολιτεία. Τα Καρούλια είναι περιοχή στην έρημο του Αγίου Όρους που υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και στην οποία βρίσκονται ησυχαστήρια της. Είναι συνέχεια από τα Κατουνάκια προς τη θάλασσα.

Η περιοχή είναι βραχώδης, άνυδρος και ιδιαίτερα απόκρημνη . Yπάρχουν σπηλιές ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν απο ασκητές και στην επέκτασή τους ενσωμάτωσαν αυτοσχέδια ησυχαστήρια. Ονομάζονται Καρούλια, καθώς λόγω της δύσβατης περιοχής, ο μόνος τρόπος προσέγγισης ήταν με καρούλια, όπου με δίχτυ ανέβαζαν ανθρώπους και υλικά. Σε όλη την περιοχή των Καρουλίων διασώζονται δεκαέξι και κατοικούνται δέκα από αυτά. Σήμερα κατοικούν δέκα γέροντες που ασχολούνται με την ξυλογλυπτική ,την ζωγραφική και άλλα εργόχειρα.

Ο αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος έγραφε: “Είναι μια όψη της νοτιοδυτικής πλευράς του Αγίου Όρους, η πιο σκληρή κι απαρηγόρητη. Φρικαλέο λέγεται γιατί δημιουργεί πράγματι φρίκη στον προσκυνητή. Βράχοι θεώρατοι, πέτρινες πλαγιές, άγρια φαράγγια, ολόγυμνα, κατεβαίνουν προς τη θάλασσα και κόβονται απότομα φτιάχνοντας το αβυσσαλέο όριό της. Καλυβάκια απλά σε κάποια εσοχή ή εξοχή του βράχου, στεριωμένα σα φωλιές από πετροχελίδωνα, είναι τα ενδιαιτήματα των ερημιτών…”