Παρουσία ΥΕΘΑ υπογράφτηκε η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Τι προβλέπει

Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας εξυγιάνσεως – μεταβιβάσεως των «Ναυπηγείων Ελευσίνος», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Υπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία αυτή ήταν η μόνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια λύση για το πρόβλημα των ναυπηγείων που κρατά εδώ και μερικές δεκαετίες χωρίς λύση».

«Η προοπτική αυτή έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεδομένου ότι είμαστε στην τελική ευθεία να αποφασίσουμε για κρίσιμης εθνικής σημασίας προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων», πρόσθεσε ο ΥΕΘΑ.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει αυτή η βιομηχανική υποδομή, καθώς πρέπει να συντηρηθούν και υπόλοιπα πλοία του Στόλου μας, τα οποία γερνάνε και πρέπει να παραμείνουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ειδικότερα με τις εντάσεις που πληθαίνουν στην περιοχή».

«Απομένει το τελικό στάδιο, δηλαδή κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης κατά την προβλεπόμενη διαδικασία στα δικαστήρια, επεξεργασία, έγκριση (θέλουμε να πιστεύουμε), και από εκεί και πέρα δρομολογείται η δημιουργία ενός στην ουσία καινούριου λειτουργικού ναυπηγείου υπό την διαχείριση της ΟΝΕΧ, του επενδυτή δηλαδή, τη συμμετοχή κεφαλαίων από το εξωτερικό και κατά πάσα πιθανότητα συμμετοχή κι ενός μεγάλου ναυπηγικού οίκου του εξωτερικού προκειμένου να συνδράμει στην ναυπήγηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο», ανέφερε ο ΥΕΘΑ στις δηλώσεις του.

Τι προβλέπει η συμφωνία;

Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

▪ ‘Αμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων

▪ Διασφάλιση 600 θέσεων εργασίας

▪ Αποζημιώσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ – αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους

▪ Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια

▪ Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη

▪ Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία

Βασικά σημεία Συμφωνίας Εξυγίανσης

Δημιουργούνται δύο νέες εταιρείες («ΕΜΠΟΡΙΚΗ» και «ΑΜΥΝΤΙΚΗ» ή «ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ») μετά και την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό της ΝΒΕΕ.

Στην εμπορική εταιρεία (ONEX ELEFSIS Shipyards Industries) στην οποία θα μεταβιβαστεί και σημαντικό τμήμα του Ενεργητικού της NBEE, αναμένεται να επενδυθούν μετά τη μεταβίβαση κεφάλαια έως του συνολικού ποσού των 170.000.000 ευρώ. Στην εμπορική εταιρεία, η χρηματοδότηση της ONEX Elefsis βασίζεται στη DFC (102 εκατ. δολάρια) καθώς και σε ίδια κεφάλαια του ομίλου ONEX (20-80 εκατ. ευρώ), ενώ δύναται να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, σε δεύτερη φάση.

Στην αμυντική εταιρεία (ONEX ELEFSIS Naval Maritime) η δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί θα αφορά τον τομέα της ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και λοιπών πλωτών ναυπηγημάτων, τόσο για λογαριασμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όσο και της αλλοδαπής. Η χρηματοδότηση θα γίνει από Fincantieri, Ιταλικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ONEX με όσα κεφαλαία απαιτηθούν, ώστε να διασφαλίζουν την εύρυθμη εκτέλεση των προγραμμάτων της εταιρείας.

Πολεμικό Ναυτικό

Έγινε μεταφορά/μεταβίβαση στην αμυντική του συνόλου των υποχρεώσεων της ΝΒΕΕ με ημερομηνία 30.09.2021 προς το Πολεμικό Ναυτικό ή 142.337.077 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων σε χρονικό διάστημα 30 ετών με παρακράτηση ροών.

Το πολεμικό ναυτικό δεσμεύεται όπως αμελλητί μετά τη επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης και μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής θα επιστρέψει στην Αλφα Τράπεζα το σύνολο των εγγυητικών επιστολών που τηρεί εις χείρας του, απαλλασσόμενης της ΝΒΕΕ από κάθε ευθύνη εξ αυτών καθ’ όσον αυτές αφορούν σε έργα που αφ’ ενός δεν μεταβιβάζονται στις νέες εταιρείες και αφ΄ετέρου οι απαιτήσεις που διατηρεί ένεκα αυτών ρυθμίζονται στη συμφωνία εξυγίανσης. Σημειώνεται ότι η ΤΠΚ Νο.6 έχει παραδοθεί από τον 6/2020, ενώ η ΤΠΚ Νο.7 έχει ολοκληρωθεί πλέον του 90% του έργου.