Πεσόντες Αλβανικού Έπος: 70 χρόνια μετά ενταφιάστηκαν οι Έλληνες ήρωες – ΦΩΤΟυ

Μετά από 70 χρόνια οι ήρωες του Αλβανικού Έπους «αναπάυθηκαν εν ειρήνη» στον τόπο που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την χώρα.

Στα στενά της Κλεισούρας, στα ίδια μέρη που τότε δόθηκαν οι πιο φονικές μάχες 573 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί. Η τελετή ενταφιασμού λιτή, αλλά η ρίγη, η συγκίνηση και η κατάνυξη την ώρα της τελετής περιγράφουν αυτό το «τέλος» ενός τεράστιου κεφαλαίου στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων

Στη νεκρώσιμη τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος και παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος.

Οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχισθούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ). Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας.

Αυτή η αρμόδια αρχή προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή :


 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από : Epiruspost