Ποιες είναι οι νέες φρεγάτες του για τις οποίες μίλησε ο ΥΕΘΑ

Ως σήμα εξελίξεων στο ζέον ζήτημα της πρόσκτησης νέου πλοίου για το Πολεμικό Ναυτικό, η σημερινή αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά την ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. 

Αφού έκανε διακριτή αναφορά στο ξεκαθάρισμα των υποθέσεων διαφθοράς στα εξοπλιστικά προγράμματα, με την αποστολή 19 φακέλων στον εισαγγλέα, ο κ. Καμμένος κάνοντας τον απολογισμό των τριών και πλέον ετών,  αφού ανέφερε την υπόθεση επανενεργοποίησης των ΑΦΝΣ P-3 Orion και της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και τις νέες φρεγάτες. 

«Προχωρήσαμε εξοπλιστικά ετών. Τα P-3, η αναβάθμιση των F-16, οι νέες φρεγάτες.» είπε χαρακτηριστικά. Κι αυτή η αναφορά γίνεται σε μια συγκυρία που το πολύμηνο φλέρτ με την Naval Group για τις φρεγάτες Belharra που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να εντάξει στο στόλο του, μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του. Επιπλέον αυτήν την εβδομάδα ανοίγει την αυλαία της στη Γαλλία και η μεγάλη έκθεση αμυντικού υλικού Euronaval, στην οποία δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο ΥΕΘΑ.

Επιπλέον έχουν αποκτήσει εδώ και καιρό συστηματικό χαρακτήρα, οι επαφές με την γαλλική πλευρά. Άλλωστε όπως έγραψε το OnAlert, την περασμένη Δευτέρα, στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, βρέθηκε υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Naval Group, μαζί και με τον ΑΚΑΜ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Στην συνάντηση αυτή η γαλλική αντιπροσωπεία κατέθεσε την οικονομική προσφορά για τα δυο από τα, τουλάχστον τέσσερα, πλοία τα οποία επιδιώκεται να προσκτηθούν.

Η προσφορά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέρχετο στα 1,3 δις ευρώ και αφορούσε την ναυπήγηση δυο πλοίων. Άλλωστε τα άλλα δυο αναμένεται, όταν τελικά ευοδωθούν οι συζητήσεις, αναμένεται κατασκευαστούν από τα ελληνικά ναυπηγεία, επιδίωξη που αποτελεί τον παράλληλο, μεγάλο στόχο του μεγαλεπίβολου project, που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ, διατηρώντας την ισορροπία στο Αιγαίο και διευρύνοντας τις προοπτικές μιας στιβαρής ελληνικής παρουσίας στα γεωπολιτικά δρώμενα.

Κατά πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό, η ελληνική πλευρά, δεν απέρριψε αλλά ούτε και απεδέχθη την συγκεκριμένη προσφορά καθώς υπερβαίνει τον δημοσιονομικό πήχη. Ωστόσο οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έλεγαν στο OnAlert, ότι έλαβαν την χιουμοριστική παρότρυνση από τους Έλληνες διαπραγματευτές, να αλλάξουν το όνομα του παραλήπτη στην επιστολή ή τουλάχιστον να συμπληρώσουν ένα όνομα: Εμμανουέλ Μακρόν.

Άλλωστε από τα χέρια του Γάλλου Προέδρου, περνάει η άρση του αδιεξόδου στο ζέον ζήτημα της δημιουργίας του κουμπαρά, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα. Και αυτά δεν είναι δεν είναι άλλα από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνταν από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, και στο υψηλότερο επίπεδο συμφωνήθηκε προ μηνών,η αξιοποίησή τους. Όμως στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η γερμανική πλευρά απέρριψε κάθε συζήτηση για την διοχέτευση των κεφαλαίων από τα προγράμματα SMPs και ANFAs στα εξοπλιστικά προγράμματα.