Ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες του Δένδια στο ΥΠΕΘΑ

Τρεις οι προτεραιότητες του νέου ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια,μετά από τα πρώτα 24ωρα προσαρμογής .

Και να μην ήθελε οι Τούρκοι τον έβαλαν πολύ γρήγορα στο πνεύμα της νέας του θέσης. Η “εισβολή” της τουρκικής κορβέτας σε ελληνικά ύδατα στο Αιγαίο, καθόρισε εκ των πραγμάτων και το πρώτο θέμα στην ατζέντα του.

•Ελληνοτουρκικά: Ο Δένδιας κατάλαβε ότι ο ύπνος του θα είναι πιο ανήσυχος και από την περίοδο που ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Έχει συνεργαστεί στενά με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων κι έχει ζητήσει “μάτια ανοιχτά,κεραίες σηκωμένες” για να εντοπίζεται και να αναλύεται και η παραμικρή κίνηση των Τούρκων. Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις δεν μιλούν για “θερμό επεισόδιο” ή για άμεση κλιμάκωση της έντασης ο Δένδιας θέλει να υπάρχει διαρκώς η αίσθηση στους “απέναντι” ότι “είμαστε παντού παρόντες”. Οι πληροφορίες λένε ότι ο νέος ΥΕΘΑ είναι από τους πολιτικούς που σέβονται τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά θεωρούν ότι κάπου έχει χάσει μέτρο και προσανατολισμό. Και αυτό τον κάνει άκρως επικίνδυνο. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Δένδια να έχει επίσης μια αυξημένη ανησυχία για την συμπεριφορά του Αχμέτ Νταβούτογλου ,η επιλογή του οποίου στην θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας μάλλον κάνει πολύ δυσκολότερα τα πράγματα στα ελληνοτουρκικά . Απ΄ όλα αυτά κρατάμε το γεγονός ότι ο νέος ΥΕΘΑ έχει κάνει ανάλυση της τουρκικής πραγματικότητας κι αυτό είναι θετικό.

Το νόημα των εντολών του προς τα Γενικά Επιτελεία είναι “να μην αιφνιδιαστούμε σε καμία περίπτωση”. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός του; Οι “θερμοκέφαλοι” των Αθηνών που αντιμετωπίζουν τα ελληνοτουρκικά ως “ποδοσφαιρικό ντέρμπυ”.

• Τα μηνύματα που έχει λάβει για το κλίμα που επικρατεί στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει δυσαρέσκεια και ψυχική κούραση. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ΄ αυτή που είχε αντιμετωπίσει ως πολιτικός προϊστάμενος των Σωμάτων Ασφαλείας,αφού το επίπεδο πειθαρχίας στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και είναι πάντα υψηλότερο. Γνωρίζει όμως ότι θα πρέπει να αποκτήσει “ψυχική επαφή”. Το ερώτημα είναι το πως. Υπάρχει και προσωπικό πολιτικό ενδιαφέρον αφού ο ΥΕΘΑ θα πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές στην “ανθρωποφάγα” Β’ Αθηνών. Έχει αναθέσει στο στρατιωτικό του επιτελείο να του υποβάλουν προτάσεις για μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπέρ του προσωπικού. Η δεδομένη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η μερική υλοποίηση της απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή χρημάτων στους στρατιωτικούς είναι μεν δύσκολο να “διαγραφεί” αλλά ο Δένδιας θέλει να “απαλύνει” τις επιπτώσεις από την σκληρή οικονομική πολιτική. Δύσκολη η αποστολή…

•Αυτό που τον εντυπωσίασε ,προερχόμενος μάλιστα και από το υπουργείο Ανάπτυξης, ήταν η εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων από τα Γενικά Επιτελεία. Θέμα που είχε επισημάνει και ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Ο Δένδιας προσπάθησε τις πρώτες μέρες της θητείας του να βρει την εξήγηση . Οι απαντήσεις που έχει λάβει δεν είναι πάντα πειστικές αλλά έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια για να αφυπνίσει τα Γενικά Επιτελεία και να τους δείξει δρόμους και μονοπάτια για να μπορέσουν να επωφεληθούν .Είναι παράδοξο ειδικά αυτή την περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην αξιοποιούν και το τελευταίο ευρώ που μπορούν να έχουν στα ταμεία τους.