Ποιοι «πυροβολούν» τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ και γιατί;

Ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Οικονόμου δέχεται “καταιγισμό πυρών” πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του. Και από εμάς. Η απόφαση της κυβέρνησης για την δημιουργία θέσης Γενικού Γραμματέα δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από τους στρατιωτικούς αλλά και από όσους μέσα στην ΝΔ βλέπουν στο πρόσωπο του Αντώνη Οικονόμου έναν πιθανό υποψήφιο βουλευτή στον τόπο καταγωγής του στην Θεσσαλονίκη.

Το θέμα είναι τι αρμοδιότητες θα έχει ακριβώς ο Γενικός Γραμματέας και πόσο αυτές μπορεί να καπελώσουν την στρατιωτική ηγεσία.

Ο Οικονόμου δεν είναι πια “νέος” στο ΥΠΕΘΑ. Έχει θητεύσει ως Ειδικός Γραμματέας δίπλα σε δύο υπουργούς. Στον Πάνο Παναγιωτόπουλο και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην περίοδο Παναγιωτόπουλου ο ρόλος του ήταν σαβώς αναβαθμισμένος. Η έλλειψη υπουργικού επιτελείου είχε προκαλέσει την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί σε πολλά θέματα τα οποία δεν είχαν να κάνουν με το πεδίο δράσης του.

Η περίοδος Αβραμόπουλου ήταν τελείως διαφορετική. Ο Αντώνης Οικονόμου συνεργάστηκε καλά μαζί του και ειδικά με τους δυο πιο έμπιστους ανθρώπους του ,τον Αριστείδη Καλογερόπουλο και τον Πολύκαρπο Αδαμίδη. Ο Αβραμόπουλος είχε τελείως διαφορετικές λογικές και πρακτικές διοίκησης απ΄ ότι ο Παναγιωτόπουλος που μάλλον ταίριαζαν καλύτερα στον Οικονόμου .

Τώρα καλείται και πάλι να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστικό τα όρια του οποίου δεν έχουν διευκρινιστεί και γι΄ αυτό υπάρχει ο σχετικός θόρυβος. Θα κινηθεί παράλληλα με την “στρατιωτική ηγεσία” ή θα είναι υπεράνω; Αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει τριβές .

Ο Οικονόμου από την μέχρι τώρα παρουσία του στο ΥΠΕΘΑ έχει δείξει ότι ξέρει να ελίσσεται. Δεν είναι και λίγο ότι κατόρθωσε να συνυπάρξει χωρίς τριβές με δυο υπουργούς με τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες . Δεν θα ΄χει δύσκολο έργο ειδικά αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον Σαμαρά να αναλαμβάνει το ΥΠΕΘΑ. Το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει θα είναι πολυ μεγαλύτερο καθως η κάθε ενέργεια και απόφασή του θα αντανακλά απ΄ ευθείας στον πρωθυπουργό . Και δεν είναι εύκολη εποχή για τέτοια…

Διαβάστε ακόμη:

ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ: Ο Γενικός Γραμματέας αλλάζει τα δεδομένα για το ποιος θα γίνει Α/ΓΕΕΘΑ;


Τι θ΄αλλάξει αν αναλάβει το ΥΠΕΘΑ ο Σαμαράς;

Τι απαντά ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος για την τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα στο ΥΠΕΘΑ