Ποιος βουλευτής πρότεινε «ελληνοτουρκική συνεργασία» στη διάσωση μεταναστών

Μια πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στην  ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο ΥΠΕΘΑ προκάλεσε αίσθηση. Ο Νίκος Φίλης παρακολουθώντας την ενημέρωση η οποία είχε πολλά στοιχεία και για το θέμα των μεταναστών στο Αιγαίο εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας με την Τουρκία στις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών όταν αυτές προκύπτουν.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος του απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί το θέμα “έρευνα-διάσωση” συνδέεται άμεσα με θέματα κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο κ.Φίλης επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος -ίσως μέσω Frontex- που δεν θα θίγει προφανώς κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα αλλά από την άλλη θα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων σωτηρίας ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. “Από το να αποφεύγουμε κι εμείς και οι Τούρκοι να σπεύσουμε να βοηθήσουμε για να μην “φορτωθούμε” κι άλλους μετανάστες καλό είναι να συνεργαστούμε για να τους διασώζουμε”, ήταν το νόημα όσων υποστήριξε ο κ.Φίλης. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επέμεινε στην άποψη ότι είναι εξαιρετικά λεπτό και δύσκολο θέμα για να υπάρξει ελληνοτουρκική συνεργασία.

Διαβάστε ακόμη:

Τι είπε ο Καμμένος για τα P 3 στους βουλευτές και ποιος είναι ο «μόνιμος αντιρρησίας»

Καμμένος για Ξηρό: «Και οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν κρατούμενους από το Γκουαντάναμο»