«Πόλεμος» Navtex Λευκωσίας και Άγκυρας για το Barbaros

Πόλεμος Navtex έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα για τον παράνομο ερευνητικό πλού, του σεισμογραφικού Barbaros, στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Λάρνακας εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους με την οποία ακυρώνει την ισχύ της νέας Navtex του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας, για την παράνομη δέσμευση της περιοχής των 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δυτικά της Πάφου.

Όπως αναφέρει στο μήνυμα: 

«Σας γνωρίζουμε  ότι το NW NR1032 / 18 FA-30 για την Σεισμική Έρευνα του R / V Barbaros HAYREDIN PASA και των υποστηρικτικών του πλοίων M / V TANUX 1 και R / V APOLLO MOON αφορούν μη εξουσιοδοτημένους και ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Η παρούσα ενέργεια συνιστά παραβίαση των διεθνών νόμων και διαδικασιών για τη θαλάσσια ασφάλεια, ενώ εγείρει και την ποινική δίωξη δυνάμει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Δείτε την ναυτική οδηγία του ΚΣΕΔ

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας απάντησε με αντι – Navtex στην οποία προκαλεί, αναφέροντας σημεία και τέρατα.

Χαρακτηριστικά η Τουρκική anti – NAVTEX αναφέρει ότι «το Barbaros πραγματοποιεί έρευνες στην Τουρκική Υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», στην συνέχεια ισχυρίζεται ότι «η Κύπρος δεν είναι κράτος, αλλά απλά η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση που δεν υπάρχει βάσει των συνθηκών του 1960″, συμπληρώνοντας ότι » οι παράνομες διεκδικήσεις της Κύπρου δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Άγκυρα».

Δείτε την τουρκική αντι – Navtex 

1. ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ M/V TANUX-1 ΚΑΙ R/V APOLLO MOON ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ, ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ.

2. Η NAVTEX NO. 1032/18 ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ. Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ NAVTEX ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.

3. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, Η «ΚΥΠΡΟΣ» ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ NAVWARN NR 342/18 ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 1960.

4. ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΟΡΟΣ «ΚΥΠΡΟΣ» ΔΕΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΥΤΕ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΓΚΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ 1960.

5. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ NAVWARN NR 342/18 ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.