Πολιτικοί αναλυτές: Τι επιδιώκει ο Τσίπρας με τον ανασχηματισμό

Για ανασχηματισμό μικρής έκτασης και μάλλον αναμενόμενο κάνουν λόγο ειδικοί της πολιτικής και της επικοινωνίας, μιλώντας στο Sputnik, εκτιμώντας ότι οι αλλαγές προσώπων δε θα προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για τις εκλογές.

Ο πολιτικός αναλυτής, Γιώργος Φλέσσας, αναλύει τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός με την επιλογή των προσώπων της νέας κυβέρνησης. Πρώτο μήνυμα είναι η ανανέωση αντικαθιστώντας κάποιους υπουργούς με αρκετά νεότερα μέλη της δικής του ομάδας.

«Το δεύτερο είναι το μήνυμα της διεύρυνσης, κατά τη δική του εκτίμηση, εντάσσοντας την κ. Ξενογιαννακοπούλου, την κ. Ζορμπά και την κ. Παπακώστα, οι μεν δύο πρώτες από το ΠΑΣΟΚ η Τρίτη έχει διαγραφεί από τη ΝΔ. Έτσι προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο απομονωμένος όσο φαίνεται», αναφέρει.

Υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα βασικά υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας, Ανάπτυξης και Εξωτερικών έμειναν αμετάβλητα, κάτι που κατά τον κ. Φλέσσα σημαίνει ότι οι βασικοί άξονες της οικονομικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής παραμένουν αμετάβλητοι.

Χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την τοποθέτηση της κ. Όλγα Γεροβασίλη σε ένα ανδροκρατούμενο υπουργείο της Προστασίας του Πολίτη, μαζί με την κ. Κατερίνα Παπακώστα. «Άρα δύο γυναίκες σε αυτή την αρμοδιότητα».

Αυτή η κίνηση «θεωρητικώς θα μπορούσε να στείλει κάποιο μήνυμα ανανέωσης και μη παραδοσιακής διαχείρισης των θεμάτων προστασίας του πολίτη», σχολιάζει. Προσθέτει ότι το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι πολύ μεγάλης σημασίας και «το παραμικρό λάθος καταγράφεται και έχει συνέπειες για τους υπουργούς».

Σύμφωνα με τον κ. Φλέσσα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορούσε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και εξηγεί ότι «αν θα άλλαζε όλους τους υπουργούς θα ήταν σαν να αρνείτο το κυβερνητικό έργο το οποίο πιστεύει ότι έχει επιτελέσει. Άρα οι δυνατότητες για αλλαγές ήταν περιορισμένες. Με αυτούς τους περιορισμούς προσπάθησε να δώσει το μήνυμα της ανανέωσης. Η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου είναι 30 ετών, ο κ. Στάθης Γιαννακίδης είναι 33 ετών, ο κ. Μιχάλης Καλογήρου είναι επίσης πολύ νέος. Μία γενιά που είναι μαζί με τον κ. Τσίπρα».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η επιλογή νέων σε θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα βοηθήσουν ενόψει εκλογών, ο κ. Φλέσσας τονίζει ότι «το χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, και των πολιτικών που στελεχώνουν την κυβέρνηση και των ΑΝΕΛ είναι η απειρία. Είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία πείρα στη διοίκηση της χώρας, είχαν λάθος εντυπώσεις για το πώς κινείται η οικονομία, η αγορά, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις. Είχαν ένα παρελθόν οξύτατου λαϊκισμού και λαϊκίστικου λόγου είχαν ιδεοληψίες και εξακολουθούν να έχουν σε μεγάλο βαθμό. Άρα η βοήθεια που μπορεί να έχει κανείς σε μία πραγματική διακυβέρνηση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω οικονομική κρίσης και όλων των άλλων θεμάτων είναι δύσκολο να πει κανείς ότι βοηθάει τον πρωθυπουργό ή πρόκειται να τον βοηθήσει. Θα τον βοηθήσει όσο η προηγούμενη κυβέρνηση».

Βασίλης Φεύγας: Αναμενόμενος ο ανασχηματισμός, δε θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναμενόμενο χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Βασίλης Φεύγας, εκτιμώντας ότι δε θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενος. Αναμενόμενη ήταν και η σύνθεσή της νέας κυβέρνησης, η οποία δεν προβλέπεται να βοηθήσει στην ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που επιχειρεί με κάθε τρόπο τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός. Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Τσίπρας έχει ξεμείνει από δυνάμεις», υπογραμμίζει ο κ. Φεύγας.

«Στην πραγματικότητα η χώρα χρειάζεται έναν σαρωτικό ανασχηματισμό σε ιδέες και αντιλήψεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτός ο ανασχηματισμός απ’ ότι φαίνεται θα προέλθει από το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών», καταλήγει.

Πηγή: Sputnik