Ποιοι πολιτικοί συνομιλούν με πρεσβείες μεγάλων δυνάμεων

“Στην Ελλάδα κανείς πια δεν ξέρει τι θα ξημερώσει”, είναι η εκτίμηση των διπλωματικών αποστολών των “μεγάλων δυνάμεων” στην Αθήνα. Ειδικά μετά από το ισχνό αποτέλεσμα των 153 ναι για το τρίτο μηνμόνιο.

Και γι΄ αυτό το λόγο οι πρεσβείες τους αναζητούν τα πρόσωπα που πιθανότατα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ενδέχεται να παίξουν σημαντικό ρόλο σύντομα.

Το Βήμα σε εκτενές ρεπορτάζ του που υπογράφουν ο Α.Αθανασόπουλος και Α.Ραβανος παρουσιάζει την λίστα για το ποιος μιλάει με ποια πρεσβεία.

ΗΠΑ

Στους συνομιλητές των αμερικανών το ρεπορτάζ συμεπριλαμβάνει τον ΥΠΕΞ Δ.Αβραμόπουλο, τον υπουργό Παιδείας Κωνταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Α.Σαμαρά ,Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται ο Μάκης Βορίδης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας Βόλφγκσνγκ Ντολτ συναντήθηκε με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα την εβδομάδα που πέρασε. Ο Α.Τσίπρας είχε μαζί του τον “σκιώδη” υπουργό Οικονομικών Γ.Δραγασάκη . Δεν περνά απαρατήρητη τέτοια συνάντηση.

Οι Γερμνανοί θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη αλλά έχουν επαφές και με τον Μάκη Βορίδη.

Βέβαια προνομιακές σχέσεις φαίνεται ότι διατηρεί με τη Γερμανική πλευρά η Ν.Μπακογιάννη.

ΡΩΣΙΑ

Επαφές με τη ρωσική πλευρά αν και δεν κρύβει τα φιλοαμερικανικά του αισθήματα έχει ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

ΙΣΡΑΗΛ

Τη διαχείριση των επαφών από τη κυβέρνηση έχει αναλάβει ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος αλλά η έκπληξη προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε δύο βουλευτές του στο σκάφος που επιχείρησε να φθάσει στη Γάζα, έχει “ρίξει γέφυρες”. Ο Σιμόν Πέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Ρένα Δούρου.

Στους συνομιλητές των “μεγάλων” πρεσβειών συμεπριλαμβάνονται ακόμη ο Μ.Βαρβιτσιώτης, ο Α. Γεωργιάδης,ο Κ.Μητσοτάκης,ο Ν.Μηταράκης, ο Κ.Μουσουρούλης,ο Κ.Χατζηδάκης αλλά και ο Πάνος Καμμένος μαζί με τους υπαρχηγούς του Χρ.Ζώη και Κ.Μαρκόπουλο.

Θα πείτε που είναι το ΠΑΣΟΚ;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ε. Βενιζέλος προωθεί δικά του πρόσωπα και ο ίδιος έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Γάλλους.

Λοβέρδος και Χρυσοχοϊδης είναι καλοί συνομιλητές της αμερικανικής πρεσβείας.